Deze week is het de Week tegen Kindermishandeling met het thema: Ik maak het verschil.
We vroegen Riet Haasnoot om voor de Week tegen Kindermishandeling een blog te schrijven. Dit deed ze naar aanleiding van de lezing “Voorzichtig, breekbaar.
Over kinderrechten en kindermishandeling” die op 2 oktober plaatsvond. Bij deze lezing waren ongeveer 50 studenten aanwezig die ingingen op verschillende cases rondom kinderrechten en kindermishandeling.
“Ja, was best heftig. Die jeugdarts vertelde over iemand, die was net zo oud als ik en die had dus al een kind.”
…..
“Ja-ha, wéét ik. Dat ging ook niet goed. Ze kreeg extra hulp van het consultatiebureau, al voordat ie geboren was. Was maar goed ook, hij bleef maar huilen.”
…..
“O ja, Dylan van de buren. Werd die wel eens door elkaar geschud? We zagen een film wat er dan gebeurt met een baby. Dát was heftig zeg! Bloedingen en beschadiging van het oog en de hersenen en zo. Hebben jullie daar nog wel eens met de buren over gepraat? Want later was Dylan ook niet zo makkelijk he. Buurvrouw Jannie gaf hem soms een klap.”
…..
“Nee, dat zei die jeugdarts ook al. Dat het moeilijk is om erover te praten met elkaar. En dat je het niet altijd weet, maar soms wel vermoedens hebt. Dus jullie hebben nooit met de buren….? En Dylan…?”
…..
“Hmm. Tijdens de lezing moest ik trouwens nog denken aan een paar kinderen van mijn basisschool. Weet je nog mam, dat Mandy altijd op school mocht ontbijten?”
…..
“O, dat wist ik niet. Goed zeg, dat juf Ineke dat deed. Hoe is het dan nu met Mandy?”
…..
“Wauw, nooit verwacht. En dat begon allemaal door dat gesprekje met juf Ineke? Ja, wij kregen ook tips om iets te doen. Om erover te praten en hoe dan.”
…..
“Dan kun je ook Veilig Thuis bellen, he. Als je het lastig vindt om…”
…..
“Dat lawaai is buiten, mam. Chantal en ik drinken gewoon gezellig wat.”
……
“Ja. Nee. Ja. Maar mam, ik geloof dat mijn batterij net leeg is. Dus ik moet stoppen. Ik bel je later nog. Ja, jij ook. Ja. Doeg.”
Riet Haasnoot is arts Maatschappij en Gezondheid. Ze werkt bij GGD Twente als stafarts Jeugdgezondheid en als opleider en betrokkene bij de Academische Werkplaats Jeugd Twente.
Handvatten en mooie verhalen: in gesprek met ouders over de Van Wiechenkenmerken
Op de website van het NCJ vind je vanaf nu het verhaal over het Van Wiechenonderzoek: een geheugensteun voor wat je aan ouders kan vertellen. Wij deelden dit nieuws al eerder, en nu vertelt ook Kirsten Smeding, die hieraan heeft gewerkt, over hoe zij deze totstandkoming heeft beleefd.
Blog27 november 2023
Wat probeert de baby nu eigenlijk te zeggen?
Aansluiten bij de beleving van een zeer jong kind, terwijl je investeert in de samenwerkingsrelatie met de ouder, in 15-20 minuten tijd, terwijl je ook nog het ontwikkelingsonderzoek dient te doen… Als je in de jeugdgezondheidszorg werkt, kan je in ieder geval niet zeggen dat je te weinig uitdaging ervaart in je werk.
Blog24 november 2023
Lef en een lange adem: een pleidooi voor preventie
De Week tegen Kindermishandeling - bedoeld als een moment om te bezinnen op dit thema en wat we hier als professionals mee doen - is weer voorbij. NCJ adviseur Merian Bouwmeester schrijft hierover.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.