Ben weer eens op tijd thuis van werk. Mijn jongens vertellen me vrolijk hoe ze die dag op school doorgebracht hebben. Ze willen graag nog gamen voordat we gaan eten. Dat mag deze keer. Ik zit op de bank nog even met mijn vrouw te praten over hoe haar dag is geweest. Als je in het onderwijs werkt, zoals zij, dan is elke dag weer anders. Soms heel gaaf. Soms best zwaar. Maar altijd een goed verhaal. Vanavond wil ik koken. Ik zet alvast muziek in de keuken aan. Het wordt een gezellige avond.
Als ik aan het koken ben, gaat de deurbel. Chagrijnig loop ik naar de deur. In mijn gedachten scheld ik op weer die (onder)betaalde studenten die van deur tot deur zieltjes aan het winnen zijn voor de goede doelen. En toch doe ik de deur open, omdat de goede doelen onze steun verdienen. Staat mijn buurman voor de deur. Net van zijn werk. Natte jas van de regen. Ik groet hem vriendelijk. Met zijn kleine vrolijke ogen zegt hij tegen mij: “Knap werk hebben jullie geleverd. Weet je dat alles klopt wat in jullie boek staat?” Mijn buurman heeft het over het recent gepubliceerde literatuuronderzoek naar Early Life Stress. Zijn vraag wacht niet op een antwoord. Ik sta er toch met mijn mond vol tanden. “…helaas…”, hoor ik hem er nog zachtjes achteraan zeggen. En dan sluit hij af met: “Goed om te lezen dat wat kapot gemaakt is ook deels te herstellen is. Jammer dat jullie er niet meer over schrijven…”
Allerlei gedachten razen door mijn hoofd. Ratio en gevoel vechten om voorrang. Ik zou graag nog een vraag willen stellen wetende dat ik dan een dialoog ontketen dat de hele avond zou kunnen duren. Het eten van vanavond staat nog te koken. Ik vraag hem of hij een recensie wil schrijven over ons boek. Op iets anders kom ik op dat moment niet. Hij aarzelt even en wegdraaiend van mij zegt hij dan: “Ik heb het nog niet uit. Ik zal het overwegen. Laten wij het hier binnenkort samen over hebben.” Ik zeg het toe. Hij draait zich om en beantwoordt mijn woorden met een glimlach. Een glimlach die mij diep raakt. Ik heb vandaag iemand beter leren kennen…
Igor is sinds oktober 2015 directeur van het NCJ. Zijn missie is dat ieder kind in Nederland gezond en veilig kan opgroeien. Hij wil samen met de JGZ-sector laten zien dat je maatschappelijke epidemieën, zoals kindermishandeling, schoolverzuim en armoede, beter beheersbaar kunt maken door stevige inzet op preventie.
Igor heeft een achtergrond als maatschappelijk werker en socioloog. Hij werkte onder andere bij de rijksoverheid als management consultant en bij diverse maatschappelijk organisaties zoals Stichting Lezen & Schrijven en VluchtelingenWerk Nederland. Ook vervult Igor verschillende bestuursfuncties in de sociaal-maatschappelijke sector.
Door binnen de JGZ de krachten te bundelen, wil hij meer impact creëren. Zijn focus ligt dan ook op het maken van verbindingen binnen de JGZ, maar ook tussen de JGZ en alle partijen daaromheen.
Voor leerlingen die kampen met ziekte, gaat het onderwijs niet altijd vanzelf. Marina van Egdom, AIOS M+G 1e fase, profiel JGZ, is ouder van zo’n kind. Haar persoonlijke ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich inzet voor haar stage bij het NCJ en dat ze deelnam aan de doorontwikkeling van de interventie MAZL.
Blog21 maart 2024
Kinderwens bespreken is een logische taak voor de jeugdverpleegkundige
Vele gesprekken met kwetsbare cliënten heb ik gevoerd in mijn loopbaan. Voordat ik Nu Niet Zwanger (NNZ) kende, kwam het niet in mij op om kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te bespreken tijdens mijn werk als jeugdverpleegkundige.
Blog22 januari 2024
Be the change!
De razende stilstand waarin iedereen hard werkt om pech te temmen zal doorbroken moeten worden. Ruimte geven is de gamechanger. Dit jaar is het jaar van de ruimte. Be the change!
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.