Nieuws 31 januari 2019

Bijeenkomst Netwerk Informatisering 18 december 2018

Op 18 december 2018 vond de vierde bijeenkomst van het Netwerk Informatisering plaats. Tijdens het netwerk gingen de deelnemers aan de slag met het spel ‘Medisch Centrum Oost’, namen ze een kijkje in het nieuwe DD JGZ van Luvenelis en waren er updates rondom de JGZ Techagenda, Basisdataset (BDS) en JIB.

Medisch Centrum Oost

Registratie aan de Bron ontwikkelde voor de ziekenhuiswereld de serious game ‘Medisch Centrum Oost’. Het spel is bedoeld om deelnemers op interactieve wijze te laten ervaren welke uitdagingen er bestaan rond het eenmalig vastleggen van zorginformatie voor meervoudig gebruik in het digitaal dossier. Deelnemers worden uitgedaagd om na te denken hoe ze zorginformatie slimmer en gemakkelijker kunnen vastleggen. En hoe ze de informatie kunnen hergebruiken. Tijdens de bijeenkomst werd er besproken dat de serious game met aanpassingen ook zeker bruikbaar kan zijn binnen de JGZ.

JGZ Techagenda

Paula Zwijgers besprak onder andere de ambitie de transformatie van de JGZ maximaal te ondersteunen met schaalbare, digitale voorzieningen. Landelijk lopen diverse initiatieven; de JGZ-organisaties werken momenteel op strategisch niveau aan een landelijke visie op de JGZ (JGZ 3.0), waar digitale voorzieningen ook een belangrijke pijler vormen. Daarnaast was er aandacht voor de ontwikkeling van een platform voor ouders, het event ‘Samen Toekomst Maken’ dat op 16 april plaatsvindt en i-JGZ, een ICT-programma dat in samenwerking met TNO wordt ontwikkeld en gesubsidieerd wordt door ZonMW.

BDS: mythes, mitsen en maren

Het goud van de JGZ is pas goud als we uniform registreren. Uit onder andere een enquête die onder de JGZ-organisaties is gehouden, blijkt echter dat dit een lastige opgave is.

Er zijn ‘mythes’ over de BDS die niet kloppen. Een digitaal dossier gevuld met BDS-items zorgt bijvoorbeeld niet voor een betere werking van het digitaal dossier of voor een verbetering van de registratie. Dit heeft deels met de functionaliteit van het dossier te maken en dat ligt bij de JGZ-organisaties en leveranciers. Daarnaast ligt er een verbeterslag op het registreren in het systeem waarbij regelmatige scholing van JGZ-professionals over de wijze waarop geregistreerd moet worden en controle daarop (PDCA-cyclus) noodzakelijk is. Het advies vanuit het NCJ is om de komende tijd te gebruiken voor gedragsverandering en ‘controle’ (PDCA-cyclus). Dit is bovendien een goede voorbereiding op de toekomstige conversie naar BDS 4.0

Jeugd in Beeld (JIB)

Via Jeugd in Beeld, JIB, wordt informatie verzameld van meerdere JGZ-organisaties waardoor landelijke trends zichtbaar worden. Voor het eerst in de geschiedenis van de JGZ worden landelijke data, gepseudonimiseerd, gecombineerd met andere landelijke gegevens bij het CBS. Het doel is om inzicht te krijgen in de samenhang tussen jeugdgezondheidszorg en ontwikkelingen op andere levensdomeinen zoals onderwijs, werk en inkomen en zorgconsumptie. Bastian Ravesteijn en Coen van der Kraats koppelen de JGZ-data aan data bij het CBS en voeren onderzoek uit met deze gekoppelde data.

Is jouw JGZ-organisatie ook geïnteresseerd in deelname aan JIB? Neem dan contact op Merian Bouwmeester via mbouwmeester@ncj.nl.

Luvenelis

We sluiten de dag af met een kijkje in het digitale dossier dat is ontwikkeld in opdracht van Jeugd en Gezin Gooi- en Vechtstreek. Pauline Jansen en Nickie Vialle nemen ons, mee in hun reis op weg naar het nieuwe DD JGZ van Luvenelis waardoor de deelnemers een beeld kregen van de look and feel en de mogelijkheden van dit nieuwe digitaal dossier.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.