Nieuws 31 maart 2021

Actualisatie juridische toolkit

In 2018 heeft het NCJ een juridische toolkit gepubliceerd. Sindsdien zijn er wijzigingen in de wet maar ook is onze doelgroep uitgebreid omdat we een maternale kinkhoestvaccinatie aanbieden aan zwangeren. Daarom is er nu een geactualiseerde versie van de juridische toolkit waarin deze wijzigingen zijn verwerkt.

Iedere JGZ-professional werkt dagelijks met persoonsgegevens en heeft dus dagelijks te maken met privacy. Hoe je met deze persoonsgegevens om moet gaan valt onder regelgeving in verschillende wetten. In de juridische toolkit is deze informatie vertaald naar de uitvoeringspraktijk van de JGZ.

Eind 2018 is een eerste versie verschenen van de juridische toolkit. Sindsdien

  • is er een aantal wetswijzigingen geweest
  • hebben JGZ-professionals vragen gesteld aan het NCJ waar ze in de praktijk tegenaan lopen rondom juridische kwesties
  • is de doelgroep van de JGZ uitgebreid, omdat de JGZ zwangere vrouwen een maternale kinkhoestvaccinatie aanbiedt.

In deze geactualiseerde juridische toolkit zijn de wetswijzigingen en vragen uit het veld verwerkt. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen een kinddossier en een volwassen dossier, omdat de maternale kinkhoestvaccinatie niet in het kinddossier geregistreerd wordt. Ook is er een checklist toegevoegd met vragen die JGZ-organisaties voor zichzelf kunnen stellen als het gaat om privacy in de JGZ.

Het NCJ zal, samen met ActiZ en GGD GHOR NL, bijeenkomsten organiseren om de belangrijkste punten van de toolkit toe te lichten. Uiteraard is er dan ook de gelegenheid vragen te stellen. In de volgende nieuwsbrief komt hier meer informatie over.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.