Inspiratie

Op deze pagina vind je een selectie van relevante informatie en inspiratie. Bekijk onze NCJ-publicaties, luister onze podcasts, laat je inspireren door blogs of selecteer de thema’s waar jij benieuwd naar bent.

Tip: als je wilt filteren op zowel type als thema, vink ze hieronder dan allebei aan. 

Type’s

Thema’s

Nieuws 26 januari 2023

Peiling Balansmeter: praat met ouders over balans

Hoe staat het met de draagkracht en draaglast van ouders? Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne, de nasleep van corona en de torenhoge inflatie op hun balans? Het NCJ bracht dit in kaart door middel van de zesde peiling met de Balansmeter.

Nieuws 12 oktober 2022

Gezinnen balanceren meer dan ooit tevoren

Op 11 oktober overhandigden we de eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ aan minister van Gennip. Dit onderzoek laat zien dat gezinnen een enorme balanceeract uitvoeren: 89% van de gezinnen vindt Nederland een fijn land om in te leven, maar toch is het leven van ouders die werk, gezin en zorg combineren niet altijd even fijn.

Video

Documentaire: Ticket to the tropics

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden, het klinkt onschuldig maar veel ouders, blijkt uit onderzoek, ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging.

Externe link

Stichting Babywerk

Ouders en babyprofessionals kunnen bij Stichting Babywerk terecht voor kennis, ervaring en advies op het gebied van voorbereiding op het ouderschap en contact met een baby.

Externe link

Uitingen van veilige en onveilige gehechtheidsrelaties tussen ouders en jonge kinderen (Basic Trust)

Infosheet over uitingen van veilige en onveilige gehechtheidsrelaties tussen ouders en jonge kinderen(2 t/m 5 jaar) van Basic Trust

Externe link

Werken met ouders is werken met jezelf (Vakblad Vroeg)

Artikel over werken met ouders van José Koster in Vakblad Vroeg.

Externe link

Eerste hulp bij hechting: ‘gewoon’ praten met de ouders werkt! (de Correspondent)

"Consultatiebureaus kunnen een heel belangrijke rol spelen bij het tot stand komen van een veilige hechting tussen ouders en kinderen. Toch weten ze deze kans niet genoeg te benutten." Artikel van de Correspondent

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.