Wat een jaar was het: 2017! Er is door iedereen keihard gewerkt. Géén slappe hap en geouwehoer, maar een stevige inzet voor al die activiteiten die afgelopen jaar georganiseerd zijn. Mijn collega’s bij het NCJ hebben zich uit de naad gewerkt, omdat ze geloven in een sterke JGZ. Ze begrijpen de wereld van de jeugdgezondheid en hebben impactvol ondersteuning kunnen bieden. Zowel voor als achter de schermen.
Ik ben trots te zien dat onze inspanningen beloond worden met een grote opkomst en mooie complimenten van JGZ-professionals en hun leidinggevenden.
Wat me bij de werkconferenties, innovatieateliers, regiotour bijeenkomsten en al die andere bijeenkomsten is bijgebleven, is de enorme betrokkenheid en bevlogenheid bij ons vakmanschap en de opgave waar de jeugdgezondheid voor staat. Ik zie in de sector ‘changemakers’ opstaan die hun vakmanschap fantastisch uitoefenen, anderen op sleeptouw nemen en lef tonen bij het benoemen van maatschappelijke issues die actief bestreden moeten worden. Deze helden horen bij een sector die altijd al een vernieuwer is geweest op het terrein van preventieve jeugdgezondheid.
2017 is een belangrijk jaar voor ons geworden. De JGZ Preventieagenda heeft een solide basis gekregen. ActiZ, GGD GHOR Nederland, AJN, V&VN en NVDA hebben deze agenda stevig omarmd. Alle JGZ-organisaties staan schouder aan schouder om deze agenda uit te voeren. Samen met de leiding van de JGZ-organisaties en de professionals heeft het NCJ afgelopen jaar wijze stappen gezet naar een relevante preventieaanpak die zowel richting geeft aan ons werk als ook steeds eerder en vaker met waardering opgemerkt wordt door onze partners.
Inzet van impactvolle interventies en methodieken, zoals Voorzorg, GIZ, Stevig Ouderschap, SamenStarten, Spark en M@ZL wordt steeds bekender en breder. Daarmee kunnen we op grotere schaal meer ouders en kinderen bereiken en op een positieve wijze relevant zijn voor hun ontwikkeling. Onze agenda is dus een belangrijke stap in het relevant maken van preventie gebleken. En ook dat we de opgave waar we voor staan alleen met anderen kunnen én willen waarmaken. Dat zien we aan sterke bondgenootschappen die we hebben of krijgen met organisaties, zoals Ingrado, BV Familie, Augeo, Opvoeden.nl, Team-KIM, Noaber Foundation en TNO Jeugd. En het smaakt alleen maar naar meer. Laten we ons sterk maken voor de JGZ Preventieagenda met iedereen die een verschil wil maken voor de jonge generaties en hun ouders in Nederland.
En wat een jaar wordt het: 2018! Voor ons telt impact. We gaan een jaar tegemoet waarin we de wereld van ouders en kinderen steeds beter zullen begrijpen en waarop we nog effectiever aansluiten. Het Programma Ouderschap levert hier een belangrijke bijdrage aan. We gaan een jaar tegemoet waarin we met onze actieplannen steeds concretere resultaten boeken. Denk aan impactvolle huisbezoeken door de jeugdverpleegkundige, een stevige rol van de jeugdarts bij intersectorale aanpak van het schoolverzuim of een triage door de doktersassistente. We gaan een jaar tegemoet waarin we samen met onze bondgenoten het verschil maken. Bijvoorbeeld door de inzet van ervaringsdeskundigheid om ons vakmanschap nóg beter te maken.
Stevige inzet op preventie maakt dat maatschappelijk uitdagingen beter beheersbaar worden. Het nieuwe kabinet deelt onze ambitie. Denk hierbij aan aanpak van kindermishandeling, schoolverzuim en armoede. Maar ook steeds grotere nadruk die men legt op ouderschap, hechting, weerbaarheid, en gezondheid. Dat maakt de JGZ de komende jaren sterker en relevanter.
Ik zie ook een zelfbewustere Jeugdgezondheidszorg. Ik zie slimme en stevige professionals aan het werk die met hun kennis en ervaring elke dag weer op een positieve wijze relevant zijn in het leven van kinderen en hun ouders. Ik spreek de leiders binnen de JGZ die niet wegkijken bij de vreselijke gevolgen van maatschappelijke problemen en dus lef tonen om hun stem laten horen als de rest stil is. Samen gaan we óók in 2018 aan de slag. Geen slappe hap en geouwehoer, maar proactief en concreet aan de slag. Voor de jongste generaties en hun ouders.
Ik wens jullie allen fijne Feestdagen en zie jullie graag in 2018!
Igor is sinds oktober 2015 directeur van het NCJ. Zijn missie is dat ieder kind in Nederland gezond en veilig kan opgroeien. Hij wil samen met de JGZ-sector laten zien dat je maatschappelijke epidemieën, zoals kindermishandeling, schoolverzuim en armoede, beter beheersbaar kunt maken door stevige inzet op preventie.
Igor heeft een achtergrond als maatschappelijk werker en socioloog. Hij werkte onder andere bij de rijksoverheid als management consultant en bij diverse maatschappelijk organisaties zoals Stichting Lezen & Schrijven en VluchtelingenWerk Nederland. Ook vervult Igor verschillende bestuursfuncties in de sociaal-maatschappelijke sector.
Door binnen de JGZ de krachten te bundelen, wil hij meer impact creëren. Zijn focus ligt dan ook op het maken van verbindingen binnen de JGZ, maar ook tussen de JGZ en alle partijen daaromheen.
Voor leerlingen die kampen met ziekte, gaat het onderwijs niet altijd vanzelf. Marina van Egdom, AIOS M+G 1e fase, profiel JGZ, is ouder van zo’n kind. Haar persoonlijke ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich inzet voor haar stage bij het NCJ en dat ze deelnam aan de doorontwikkeling van de interventie MAZL.
Blog21 maart 2024
Kinderwens bespreken is een logische taak voor de jeugdverpleegkundige
Vele gesprekken met kwetsbare cliënten heb ik gevoerd in mijn loopbaan. Voordat ik Nu Niet Zwanger (NNZ) kende, kwam het niet in mij op om kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te bespreken tijdens mijn werk als jeugdverpleegkundige.
Blog22 januari 2024
Be the change!
De razende stilstand waarin iedereen hard werkt om pech te temmen zal doorbroken moeten worden. Ruimte geven is de gamechanger. Dit jaar is het jaar van de ruimte. Be the change!
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.