Workshop Zorgen zonder zorgen - uniform registreren in het DD JGZ

Het is voor iedereen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) duidelijk waarom we een Digitaal Dossier JGZ (DD JGZ) hebben, waarin we werken volgens de Basisdataset (BDS) JGZ: door uniform en gestructureerd informatie te noteren krijgen we betere registratie en dus betere zorg. Bovendien kunnen we op deze manier digitaal en veilig informatie uitwisselen en beleidsverbeteringen doorvoeren. 

Toch is uniform registreren makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe gaat dat in jouw organisatie? Identificeren jullie kinderen die in een onveilige situatie leven? Is iedereen zich even bewust van de waarde van eenduidig en gestructureerd registreren? Speel met jouw team de serious game ‘Zorgen zonder zorgen’ tijdens deze workshop.

Type Workshop
Accreditatie

3 accreditatiepunten
voor jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en JGZ-assistenten

Waarom deze workshop?

Om JGZ-professionals te ondersteunen bij uniform registreren heeft het NCJ de serious game Zorgen zonder zorgen ontwikkeld. In dit spel simuleren we de JGZ-organisaties van drie fictieve gemeenten. Gedurende het spel worden consulten gevoerd met zes kinderen en hun ouders. Twee van deze kinderen leven in een onveilige thuissituatie. De spelers hebben twee uitdagingen:

1. De twee kinderen identificeren die in een onveilige thuissituatie leven en hiervoor, gedurende het spel, de meldcode kindermishandeling starten. Ieder kind dat juist is geïdentificeerd levert punten op.

2. Zodanig registreren dat het de beleidsmedewerker lukt om aan alle informatieverzoeken in het spel te voldoen. Ieder juist antwoord levert punten op. Voor ieder verkeerd antwoord krijgt het team strafpunten.

Inhoud

Tijdens deze workshop creëren we bewustwording over:

  • nut en noodzaak van eenduidig vastleggen van informatie
  • je eigen gedrag rondom registreren in relatie tot de kwaliteit van zorg
Opzet en werkwijze

Het spel wordt gespeeld met 10 personen in een ruimte met 9 tafels en 15 stoelen.

Rollen in het spel: het spel wordt gespeeld met ouders (vertegenwoordigen de kinderen in de gemeente), JGZ-specialisten Screening (voeren controles en onderzoeken uit), JGZ-specialisten Gespreksvoering (voeren gesprekken met ouders en bepalen zorginterventies) en een Beleidsmedewerker (ondersteunt gemeenten in de zorgadministratie en verzamelt data voor diverse informatievragen). Voor elke rol is er een rolomschrijving met duidelijke spel-instructies. Het is, ondanks dat de omschrijving dit wellicht doet vermoeden, geen rollenspel. De JGZ-specialisten Screening en Gespreksvoering werken samen om de kinderen die in een onveilige situatie leven te identificeren.

Na afloop van het spel is er tijd voor reflectie en gaan we met elkaar het gesprek aan over de huidige en toekomstige werkwijze in het eigen DD JGZ.

Duur 3 uur
Voor wie? Alle JGZ-professionals inclusief managers / beleidsmedewerkers. Bij voorkeur wordt het spel gespeeld met een JGZ-team binnen de JGZ-organisatie.
Kosten Op aanvraag
Locatie In overleg
Aanmelden Wil je je aanmelden? Vul het contactformulier in. 

Deel dit met je netwerk

Maatwerk

Iedere organisatie is anders. Wij adviseren, ondersteunen en verbinden daarom ook op maat. 

Voor het onderwerp 'Juridische toolkit' kun je contact opnemen met NCJ-adviseur Tanja Geerdes-Maas.

Contactformulier voor een vrijblijvend adviesgesprek >