Bijeenkomst Harry Volker Genootschap

150 jaar kinderwet

15 oktober 2024 09:00 - 17:00 ntb

Het Harry Volker Genootschap grijpt 150 jaar kinderwet (Samuel van Houten) aan om je uit te nodigen voor een bijeenkomst. De precieze inhoud vormt zich in de loop van dit jaar, maar de datum staat vast: 15 oktober 2024. Vul de save-the-date in om updates niet te missen. 

Kinderwet

Op 15 oktober 1874 trad de beroemde kinderwet van Samuel van Houten in werking. Het betekende meer bescherming van kinderen doordat kinderarbeid flink ingeperkt werd. Het was ook de start van een lange reeks wetten (onderwijs, jeugdzorg, jeugdbescherming) waarmee de overheid de plicht oppakte om zich met jeugdigen en hun gezinnen bezig te houden.

Reflectiemoment

We zijn dus 150 jaar gewend aan de inmenging van de overheid op het leven van jeugdigen en hun gezinnen. Wat heeft dat gebracht en opgeleverd? Zijn het de opbrengsten waar Samuel van Houten 150 jaar geleden op doelde toen hij zijn wetsvoorstel door de kamer loodste? Zou het niet goed zijn om die 150 jaar met de deelgenoten van het Harry Volker Genootschap eens tegen het licht te houden en te beschouwen? Wat leert ons deze 150 jaar en hoe gaan we de komende 150 jaar invullen?

Blijf op de hoogte

Ben je van plan hierbij te zijn of wil je in ieder geval de updates over deze bijeenkomst niet missen? Vul dan de save-the-date in en mis geen enkele update. Op dit moment zijn we bezig om inhoudelijk invulling te geven aan deze dag. Zodra er meer duidelijk is (over sprekers, kosten, locatie) wordt dit gecommuniceerd.

Harry Volker Genootschap

Het Harry Volker Genootschap bestaat uit mensen die door hun positie in hun vakgebied, door hun uitingen in de media en hun betrokkenheid op het welzijn van jeugdigen opvielen. Zonder daar zelf zeggenschap in te hebben zijn ze door de conciërges van het genootschap tot deelgenoot gemaakt. Die verbondenheid in dit genootschap brengt iets bijzonders: de toevallige ontmoetingen versterken de individuele gedachten en zienswijzen van de deelgenoten.

De Omwenteling

In de jaarlijkse speciale uitgave ‘De Omwenteling’ van OnzeJeugd.nu zijn interviews met een aantal deelgenoten terug te lezen. Ze geven een beeld en een inkijk in het Harry Volker Genootschap. De urgentie om na te denken over wat we teweegbrengen met wat we doen is wat de deelgenoten overeenkomstig hebben.

Toevallige ontmoeting

In de huidige tijd is het noodzakelijk om zo nu en dan stil te staan en terug te kijken om weer richting te krijgen. Het feit dat dit samenvalt met 150 jaar kinderwet ziet het Harry Volker Genootschap als zo’n toevallige ontmoeting van gebeurtenissen. Een toevallige ontmoeting die tot inzicht, urgentie én handelen kan leiden.

We nodigen je dus graag uit om dit samen met ons te doen op 15 oktober.

Meld je aan om op de hoogte te blijven

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.