Nieuws 16 november 2020

Week tegen Kindermishandeling 2020: ‘Leren van elkaar’

Deze week (16 t/m 22 november) is het de Week tegen Kindermishandeling met als thema ‘Leren van elkaar’. Door samen te werken kan iedereen iets betekenen voor een kind dat opgroeit in een onveilige situatie. Zelfs een klein gebaar kan een groot verschil maken.

Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog. En toch is onze gezamenlijke inzet meer dan de moeite waard, omdat we het er allemaal over eens zijn dat elk kind recht heeft op een veilig thuis!

30 persoonlijke verhalen

Professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling delen dit jaar hun verhaal. Door inspiratie te halen uit hun ervaringen over wat hen heeft geholpen, ervan te leren en te kijken hoe we deze inzichten optimaal kunnen benutten, werken we er samen aan dat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien. We lichten een paar persoonlijke verhalen uit:

Verhaal ‘Had ik maar … ’ van Desirée

Desirée is jeugdarts en Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling.

”Op een ochtend, acht maanden na haar telefoontje aan de jeugdverpleegkundige, kietelde de moeder haar dochter in haar nek. Opeens zei het meisje: ‘Dit moet ik ook altijd doen bij de plasser van oom’, de nieuwe partner van oma. Oma paste één keer per week op dit meisje. ‘Maar’, zei het meisje, ‘het is een groot geheim.”

Lees het volledige verhaal

Verhaal ‘Niets is wat het lijkt, dat heb ik wel geleerd.’

Judith is gezinswerker in een lokaal wijkteam.

”Twee collega’s vertelden dat we een tijdelijk huisverbod binnen hadden gekregen, van een oude casus van mij. Omdat ik de dag ervoor afwezig was, hadden zij het eerste gesprek gevoerd. Toen ze mij vertelden dat het om dit gezin ging, en wat er was gebeurd, viel mijn mond open van schrik.”

Lees het volledige verhaal

Verhaal ‘Als jeugdarts en als moeder wil ik niet de andere kant op kijken’

Eveline is jeugdarts.

”Als jeugdarts heb ik helaas weleens te maken met casuïstiek rondom kindermishandeling. Maar toen ik in mijn privéleven ermee te maken kreeg, bleek het zelfs voor mij lastig te zijn om aan de bel te trekken.”

Lees het volledige verhaal

Verhaal ‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden’

Judith is vertrouwensarts bij Veilig Thuis.

“Waren deze mensen in staat om na de bevalling voor hun kindje te zorgen? Nadat alle zeven hulpverleners hun zorgen hadden uitgesproken, vertelde de aanstaande vader over zijn eigen jeugd. Hij huilde zonder tranen, zijn stem trilde. Hij wilde wat hem was aangedaan goedmaken door zijn eigen kind een gelukkige jeugd te geven. Zijn verdriet raakte me diep en zijn verlangen herkende ik. Op slag voelde ik hoe de vertrouwensarts in mij plaatsmaakte voor de medemens, die deze man zijn kind, zijn geluk gunde. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden.’’

Lees het volledige verhaal

Interventies

Het NCJ heeft verschillende interventies in beheer: SamenStarten, Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoefte (GIZ), Stevig Ouderschap, VoorZorg en M@ZL. Deze preventieve interventies worden uitgevoerd door JGZ-professionals. VoorZorg en Stevig Ouderschap zijn onderzocht en effectief gebleken voor preventie kindermishandeling en verbetering van de gezondheid van moeder en kind.

Bekijk de interventies

Meer weten?

Merian Bouwmeester

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Merian Bouwmeester

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.