
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 29 januari 2020
Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij jeugdigen. Symptomen van astma kunnen belangrijke gevolgen hebben voor jeugdigen en hun ouders. Zo blijkt dat astma een belangrijke oorzaak is van ziekteverzuim. De herziene JGZ Richtlijn Astma biedt kennis en praktische handvatten voor JGZ-professionals over preventie, signalering, samenwerking en verwijzing bij astma.
De JGZ Richtlijn Astma en de wetenschappelijke verantwoording zijn in 2019 geactualiseerd en vervangen daarmee de eerste versie uit 2011. In de richtlijn is recente informatie over borstvoeding en roken opgenomen. De richtlijn ondersteunt professionals bij het vroegtijdig signaleren van luchtwegklachten bij jeugdigen, en hen te begeleiden en/of verwijzen. Hierdoor kan astma mogelijk eerder behandelt worden en daardoor schoolverzuim verminderen.
Implementatie
De richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de beroepsgroepen AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA. Zij zijn ook eigenaar van alle JGZ Richtlijnen. Daarnaast is de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd door ActiZ en GGD GHOR Nederland. Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnen website en in de JGZ Richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden op de startpagina van de richtlijn. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via de website Opvoeden.nl.
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
"*" geeft vereiste velden aan