Nieuws 28 mei 2019

Terugblik Benen Op Tafel-overleg 8 mei

Op 8 april 2019 opende de media met het bericht dat 1 op de 4 jongeren een chronische aandoening heeft. Het onderzoek van het Verwey Jonker Instituut analyseerde de cijfers en deed daarnaast onderzoek naar de maatschappelijke impact voor jongeren. Wat leren we van dit onderzoek? Hoe gaan we de cijfers aangrijpen voor onze dagelijkse JGZ-praktijk. Op 8 mei 2019 kwamen jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, ouders, ervaringsdeskundigen en adviseurs tijdens een Benen Op Tafel-overleg bij het NCJ bij elkaar.

LEES HIER HET VOLLEDIGE VERSLAG >

Onderzoek

Bas Tierolf het Verwey Jonker Instituut presenteerde de cijfers van het onderzoek ‘Een actueel perspectief op leven met een chronische aandoening’ en gaf een inkijk in de manier waarop de databases van verzekeraars tot een getrouw beeld van de populatie leidden. Collega Lineke van Hal vertelde verder over het impactonderzoek waarbij een jongerenpanel (waarvan eenderde aangaf een chronische aandoening te hebben) vragenlijsten invulde over de gevolgen van het hebben van een chronische aandoening.

Zorgeloos naar School

Floor Kaspers en Lydia Braakman van het project ‘Zorgeloos naar school’ met een chronische aandoening maakten eerder al een doe-het-samen-gids voor diabetespatiënten. Die verbreden ze nu, met een groep ouders van kinderen met andere chronische somatische aandoeningen, zodat het voor meer jongeren toepasbaar wordt.

Hoe verder

Vanuit de Werkplaats Gezond Verstand werd een aantal concrete afspraken gemaakt om te zorgen dat het onderzoek ook echt de impact krijgt die het vraagt. De aanwezigen worden over een jaar opnieuw uitgenodigd voor een volgend Benen Op Tafel-overleg over dit onderwerp en daarnaast zal tenminste eens per maand een activerende vraag worden gesteld aan de tijdelijke groep.

Wil je meedenken over de uitwerking van de doe-het-samen-gids? Je kunt je hiervoor aanmelden bij Lydia Braakman. Daarnaast zijn afspraken gemaakt via Platform51 van het NCJ om, als het project gereed is, mee te helpen denken over de implementatie van de gids in de dagelijkse praktijk.

Werkplaats Gezond Verstand

Vanuit de Werkplaats Gezond Verstand organiseert het NCJ onder andere gesprekken met geïnteresseerden rond een actueel onderwerp. Eerder spraken we over de VTV-2018 van het RIVM en eind vorig jaar over het toen net gesloten Preventieakkoord. Dat gaat meestal in de vorm van een Benen Op Tafel-overleg: een informeel gesprek over iets dat er toe doet. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mark Weghorst.

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.