
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 25 mei 2022
Het NCJ gaat nauwer samenwerken met Child Friendly Cities (CFC) Nederland, recentelijk overgenomen door UNICEF van de VNG. CFC baseert zich, net als het NCJ, op de rechten van het kind en maken zich hard voor het optimaal kunnen ontplooien van kinderen. Een Child Friendly City is een stad, gemeente of gemeenschap die zich inzet voor het gezond opgroeien van een kind. Dit sluit naadloos aan op het gedachtegoed van het NCJ: ‘it takes a healthy village to raise a healthy child’.
Missie Child Friendly Cities
“Elk kind heeft het recht om op te groeien in een omgeving waar het zich veilig voelt, toegang heeft tot basisvoorzieningen en schone lucht en schoon water, kan spelen, leren en groeien en waar hun stem ertoe doet”. Dat is waar Child Friendly Cities wereldwijd voor staat en vecht. Ze doen een oproep aan burgemeesters: kom in actie en maak jouw gemeente kindvriendelijk.
Betrokken gemeenschap
Door ‘crossover samenwerkingen’ aan te gaan kunnen gemeenten samen met bondgenoten het verschil maken. Oftewel, aan de hand van integraal beleid slim samenwerken aan maatschappelijke opgaven. Het doel is om samen met de juiste partners kinderen optimaal te laten opgroeien. Zo bouw je samen aan een betrokken gemeenschap, want ‘it takes a healthy village to raise a healthy child’.
Healthy village
Samen met de JGZ brengen we via webinars, workshops en inspiratiesessies onze preventie expertise in en verbinden we gemeenten op lokaal niveau met de JGZ. Meer weten over de healthy village? Bekijk de animatievideo of ons themadossier gezondheid.
Ook werken aan een healthy village?
Ben je beleidsmedewerker en wil je sparren over hoe je een healthy village in jouw gemeente kan creëren? Neem contact op met Ellen-Joan Wessels via ejwessels@ncj.nl of 06 – 13 27 67 62.
Bekijk ook:
"*" geeft vereiste velden aan
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.