Nieuws 23 september 2019

Samen werken aan een visie op mentale gezondheid

Er is veel te doen over de mentale gezondheid van jeugdigen. Niet voor niets heeft het NCJ zich het afgelopen jaar ingespannen om in samenwerking met andere landelijke partners te werken aan een visie op wat er in de komende jaren moet gebeuren om jeugdigen te kunnen ondersteunen.

Paradox
Het gaat in algemeenheid steeds beter met jongeren, maar de verschillen worden ook groter. Daarnaast is er twijfel over de juistheid van de cijfers. Bij iedereen leeft de overtuiging dat het er voor jeugdigen niet gemakkelijker op geworden is. Het recente rapport van de SER ondersteunde deze overtuiging. Er is veel druk op prestaties en resultaat, er is weinig ruimte om zo nu en dan te mogen struikelen en dit wordt versterkt door verschillende omgevingsfactoren. We weten steeds meer over jeugdigen, maar we hebben ook steeds meer vragen. 

Thema’s
In de samenwerking met de landelijke partijen kwamen we op een aantal actiethema’s waar de komende jaren op ingezet zou kunnen worden. Zo vinden we het belangrijk dat jongeren meer ruimte krijgen om over mentale gezondheid te kunnen praten. Organisaties zoals @ease ondersteunen hier al bij. Ook de omgeving zou ondersteunender moeten zijn. Hoe kunnen ouders de mentale gezondheid van hun kinderen ondersteunen. Wat zou er in de media, op televisie, in reclame kunnen veranderen? Hoe kan het onderwijs ondersteunen in de sociaal emotionele ontwikkeling van jeugdigen? Het vraagt om een andere norm en om een cultuurverandering, waar je met elkaar de schouders onder moet zetten. 

Pijler weerbaarheid in de JGZ
Het landelijke werk heeft ook relatie tot de pijler weerbaarheid. De visie zoals omschreven in het themadossier weerbaarheid wordt door steeds meer partijen gedeeld. Bij weerbaarheid gaat het om het streven naar de psychologische basisbehoeften: verbondenheid, autonomie en competentie. In de praktijk van de JGZ (t.a.v. universele preventie) betekent dit dat je bezig bent met de beschermende factoren veerkracht, zelfvertrouwen en assertiviteit. 

Werken aan weerbaarheid gaat in ieder geval verder dan een weerbaarheidstraining. Het gaat ook om hoe je je vakmanschap in kunt zetten om zelfs voor de allerkleinsten al te werken aan de goede beschermende factoren. Veerkrachtige, assertieve ouders met zelfvertrouwen krijgen dito kinderen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. 

Landelijke samenwerking
De landelijke samenwerking levert veel goede contacten op en veel duidelijkheid over de koers en de richting van verschillende partners. Het geeft ook de goede energie om nu op thema’s die voor de JGZ belangrijk zijn samen met anderen echt impact te maken. Alles voor een veerkrachtige vitale jeugd! Waar mogelijk verbinden we ons op thema’s aan andere partijen. 

Kennisnetwerk
In het kennisnetwerk van 28 oktober 2019 gaan we in gesprek over de verdere invulling van de pijler weerbaarheid. We komen graag in contact met JGZ-professionals die hier al mee bezig zijn en hier al stappen in zetten. Met de staf- en beleidsmedewerkers gaan we die middag hiermee aan de slag. Dus ben je in jouw organisatie met weerbaarheid aan de slag en wil je graag verbinden met anderen? Kom dan naar het kennisnetwerk op 28 oktober

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.