
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 28 februari 2017
De Jeugdgezondheidszorg kan vanaf nu aan de slag met de nieuw ontwikkelde JGZ-richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’. De richtlijn biedt JGZ-professionals handvatten om gezond slaapgedrag bij kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Daarnaast geeft de richtlijn sturing aan JGZ-professionals bij het voorkomen en verminderen van slaapproblematiek bij kinderen.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Bij het ontwikkelen van deze richtlijn is de expertise van diverse sectoren meegenomen. Dit resulteerde in een stevige bijdrage van uitvoerende JGZ-professionals, wetenschappers en inhoudelijke experts uit de kindergeneeskunde, slaapgeneeskunde, orthopedagogiek, kinder- en jeugdpsychiatrie, ontwikkelingspathologie en expertise slaapproblemen verstandelijk gehandicapten. Daarnaast is de richtlijn geoptimaliseerd met behulp van feedback van JGZ-professionals tijdens de praktijktest en input uit de landelijke commentaarronde, bijvoorbeeld met een toevoeging van de bijlage ‘Sensitief opvoeden en een kind dat niet slaapt’.
De richtlijn is te vinden op de JGZ richtlijnenwebsite van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Binnenkort verschijnen ook diverse producten die de implementatie en borging van de richtlijn kunnen bevorderen.
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.