
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 28 mei 2019
Jij en Je Gezondheid (JEJG) is een digitale gezondheidsvragenlijst die de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebruikt bij de preventieve gezondheidsonderzoeken binnen het voortgezet onderwijs (VO). Het doel van JEJG is om jeugdigen met risicogedragingen en (verhoogde kans op) sociaal-emotionele en sociaal-medische problemen tijdig op te sporen, te ondersteunen en zo nodig toe te leiden naar veelbelovende en effectieve (preventie)programma’s. In 2018 hebben GGD Amsterdam, GGD Drenthe en CJG Rijnmond een pilot uitgevoerd en via een proces- en effectevaluatie onderzocht in hoeverre JEJG ook bruikbaar is binnen het primair onderwijs (PO).
De digitale gezondheidsvragenlijst bestaat uit betrouwbare en valide vragen over diverse onderwerpen. Na het invullen van de gezondheidsvragenlijst ontvangen leerlingen of ouders een uitslag met tips op maat. De JGZ-professionals kunnen eveneens de uitslag inzien, zowel op individueel- als op groepsniveau.
JEJG wordt vanaf 2015 gebruikt binnen het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt in de vorm van een vragenlijst voor leerlingen. In 2018 hebben GGD Amsterdam, GGD Drenthe en CJG Rijnmond een pilot uitgevoerd en via een proces- en effectevaluatie onderzocht in hoeverre JEJG ook bruikbaar is binnen het primair onderwijs (PO). Dit deden ze met behulp van een vragenlijst voor ouders. Uit het onderzoek komen de volgende positieve uitkomsten:
Over de resultaten van GGD Amsterdam is een factsheet geschreven. In de factsheet lees je meer over de pilot en de uitkomsten daarvan.
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.
"*" geeft vereiste velden aan