
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 26 november 2020
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) is in transitie om de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg op peil te houden. Ook in uitdagende periodes zoals nu tijdens de corona crisis. Primaire inzet is het versterken van de mogelijkheden, de betrokkenheid en het probleemoplossend vermogen van gezinnen. Dit wordt mede bereikt door verdere flexibilisering van de JGZ. Geïntegreerde en gepersonaliseerde eHealth kan een belangrijke rol spelen in deze transitie. Deze week staan we met het JGZ E-innovatiespel stil bij verschillende relevante thema’s en eHealth diensten uit het programma I-JGZ.
Digitale gesprekstools, zoals DIGIZ en de SamenStarten App, helpen om de zorgbehoeften van ouders en jeugdigen efficiënter scherp te krijgen en zorg op maat te leveren. DIY Van Wiechen en ouder-e-coaching bieden mogelijkheden om ouders te versterken en de regie op de zorgverlening te vergroten. Dit wordt ook wel ‘ouder empowerment’ genoemd. Tenslotte dragen eHealth diensten bij aan het vakmanschap van de professional. Het gebruik van een digitaal dossier met beslissingsondersteuning via ‘slimme richtlijnen’ kan professionals helpen kwaliteit en efficiëntie van de zorg te verhogen.
Tot op heden zijn eHealth diensten in de JGZ echter versnipperd. Data zijn moeilijk uitwisselbaar. En functionaliteiten overlappen. Zo zijn er zeven (concurrerende) dataleveranciers van digitale dossiers en tal van verschillende apps en portalen, die vergelijkbare mogelijkheden bieden. Door het lokale karakter van de JGZ trekken organisaties bovendien hun eigen plan ten aanzien van de ICT-infrastructuur. Ook worden veel eHealthdiensten als gebruiksonvriendelijk ervaren door een gebrek aan personalisatie, en sluiten ze niet altijd aan bij werkprocessen binnen de JGZ.
Het is daarom belangrijk bestaande eHealthdiensten in de JGZ beter te integreren en daarmee personalisatie te verhogen (“Ik als gebruiker centraal”). Zo wordt bijgedragen aan ouders empowerment door een flexibele JGZ.
Dat is het doel van I-JGZ, een programma van TNO en NCJ samen met de praktijk (o.a. GGD HM, VGGM, JGZ ZHW, CJG Rijnmond, GGD Fryslân), leveranciers (o.a. Gino, Topicus, EagleScience), brancheverenigingen (ActiZ en GGD GHOR), kennispartners (o.a. Pharos, Opvoeden.nl) en natuurlijk ouders. In dit I-JGZ programma zijn verscheidene veelbelovende eHealth diensten opgenomen.
De volgende eHealth diensten in het kader van I-JGZ komen deze week van het JGZ E-innovatiespel aan bod:
In de toekomst zullen in het JGZ E-innovatiespel ook vragen langskomen over andere eHealth diensten in het kader van I-JGZ, zoals de DIGIZ. En vragen over relevante onderwerpen, zoals gebruik van data DD JGZ voor onderzoek, flexibilisering, privacy en veiligheid.
Meer weten over I-JGZ? Lees verder over het I-JGZ programma en onderzoek via de website van TNO en ZonMW.
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.
"*" geeft vereiste velden aan