
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 10 oktober 2018
Integrale Vroeghulp bestaat uit een landelijk dekkend netwerk van regionale samenwerkingsverbanden. Uit een serie regiobijeenkomsten blijkt dat veel gemeentelijke en regionale coördinatoren met allerlei vragen worstelen. Daarom is voor hen nu een toolkit in de maak met handvatten om de aanpak stevig neer te zetten.
Afgelopen maand stond voor Integrale Vroeghulp in het teken van regiobijeenkomsten. Leden van het landelijk team zijn met de coördinatoren die verantwoordelijk zijn voor (Integrale) Vroeghulp / Expertise jonge kind in hun gemeente of regio in gesprek gegaan.
Doel van de regioronde was elkaar te inspireren, ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en het netwerk te vergroten. De zorgen en vragen die tijdens de bijeenkomsten naar voren kwamen, waren zeer verschillend, afhankelijk van de manier waarop vroeghulp binnen de gemeente was ingericht. De hoofdpunten luiden als volgt:
Vanuit de landelijke coördinatie worden deze vragen opgepakt. Om de coördinatoren zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt een toolkit ontwikkeld met hierin handvatten om Integrale Vroeghulp binnen de gemeente stevig neer te zetten. De toolkit biedt duidelijkheid over de werkzame kernelementen van Integrale Vroeghulp, zoals de coördinatie van zorg, het multidisciplinair kernteam en de trajectbegeleiding door een specialist jonge kind. Randvoorwaardelijk voor het succes van de aanpak zijn bewustwording en erkenning van expertise rond het jonge kind aan de voorkant van de zorgketen. In het verlengde hiervan is stabiliteit in de financiering van belang, evenals facilitering in uren en kennis voor het behoud van het specialisme.n. De toolkit wordt naar verwachting begin 2019 opgeleverd.
Het is, naast de praktische aspecten die tijdens de regiotour centraal stonden, van belang om Integrale Vroeghulp goed te borgen binnen een gedecentraliseerd zorgstelsel. Onlangs is hierover van gedachten gewisseld tijdens een overleg van de managers Jeugd van de 42 jeugdregio’s en de VNG. Centraal stonden:
Tijdens de bijeenkomst riep men op tot actie: Integrale Vroeghulp verdient een hernieuwde plek binnen het gedecentraliseerde zorgstelsel!
Kinderen met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand zijn geholpen als hun problematiek zo snel mogelijk wordt gesignaleerd. Tegelijk geldt dat die problematiek in een vroeg stadium nog diffuus is en vaak meervoudig. Kinderen en ouders lopen gevaar van de ene deskundige naar de andere deskundige instantie te worden doorgestuurd. Vragen blijven onbeantwoord, antwoorden ongrijpbaar. Integrale Vroeghulp bundelt kennis en ervaring van alle professionals binnen de keten van zorg en onderwijs.
Speerpunten van de aanpak zijn:
Kijk voor meer informatie op de website van Integrale Vroeghulp
Neem voor vragen over (de organisatie van) Integrale Vroeghulp contact op met de landelijke IVH-adviseurs Jitty Runia, 06 36 41 80 17, jrunia@ncj.nl of Lieke van der Meulen, 06 13 13 64 99, lvandermeulen@ncj.nl.
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.