Vanaf vandaag is de infographic JGZ Preventieagenda beschikbaar. Eerder werd de infographic al gepresenteerd tijdens de Voor de Jeugddag op 5 november jl. Om als jeugdgezondheidszorg meer zichtbaar te zijn, meer slagkracht te hebben en impact te genereren is in 2016 de JGZ Preventieagenda opgesteld. Brancheverenigingen ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland, beroepsverenigingen AJN en V&VN, kennis- en innovatiecentrum NCJ en alle JGZ-organisaties hebben deze onderschreven.
Met de JGZ Preventieagenda bundelt de sector haar krachten en richt zij zich op de preventie van een aantal complexe maatschappelijke problemen: kindermishandeling, schoolverzuim en armoede. Dat doet zij door in te zetten op de preventiepijlers ouderschap, hechting, weerbaarheid en gezondheid.
Door stevig in te zetten op deze pijlers en krachten te bundelen met andere JGZ-organisaties en bondgenoten zoals onderwijs, jeugdhulp en huisartsen kan de JGZ hardnekkige maatschappelijke vraagstukken te lijf gaan. Onderstaande animatie vat de uitgangspunten van de JGZ Preventieagenda samen.
Efficiency
Juist bij complexe maatschappelijke problemen, die vaak in volgende generaties doorwerken, kan de JGZ het verschil maken. Dat doen wij door het tijdig signaleren van mogelijke problemen, doorverwijzen naar relevante professionals als er meer hulp nodig is, inzetten van interventies, signaleren van trends en het adviseren van gemeenten en andere partijen over preventie binnen het gezondheids- en jeugdbeleid.
Zichtbaarheid en betrouwbaarheid van de JGZ
Samenwerken met de basisvoorzieningen (preventieve) zorg, (voor)scholen, de jeugdhulp en specialistische zorg is van belang. Het NCJ roept JGZ-professionals op om de JGZ Preventieagenda op de kaart te zetten. Hiervoor is nu ook een infographic ontwikkeld, we verzoeken iedereen deze infographic te delen en verspreiden. Hang deze infographic bijvoorbeeld in je praktijk, deel deze met collega JGZ-organisaties en samenwerkingspartners. Samen hebben we impact!
Healthy village beweging: samen voor een gezonde leer- en leefomgeving voor kinderen!
Hananja Boonen, Vionne van der Borden (artsen M+G) en Ellen-Joan Wessels (adviseur bij het NCJ) vertellen vanuit hun ervaring waarom het zo belangrijk is om de focus ook te leggen op de leer- en leefomgeving van kinderen.
Nieuws3 juli 2025
NCJ special over de implementatie van het prenataal huisbezoek
In opdracht van VWS is het NCJ met een aantal van de aanbevelingen rond het prenataal huisbezoek door de JGZ aan de slag gegaan. In deze NCJ nieuwsbrief special vind je enkele resultaten hiervan.
Nieuws3 juli 2025
Best practice PHB JGZ: ‘Samen lunchen werkt: eten moet je toch!’
In deze best practice lees je de ervaringen van Myrthe Luiten (verloskundige bij Praktijk De Nieuwe Gracht in Delft), Joke de Wit (jeugdverpleegkundige bij JGZ-ZHW) en aanstaande ouder Androniki.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.