
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 25 juni 2019
Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de vernieuwde JGZ Richtlijn Opsporen oogafwijkingen. Deze richtlijn is een vervanging van de richtlijn ‘Opsporing Visuele stoornissen 0-19 jaar’ uit 2010 en beschrijft het hele opsporingsprogramma voor oogafwijkingen voor jeugdigen van 0-18 jaar.
Onderstaand filmpje (2:17) toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:
Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnenwebsite en in de JGZ Richtlijnen app. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via Opvoeden.nl.
Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Binnenkort komt extra informatie beschikbaar over het bestellen van nieuwe dubbelzijdige visuskaarten en zal het NCJ een werksessie over deze richtlijn aankondigen. Om in beeld te hebben wie aan te schrijven, verzoekt het NCJ aan organisaties de Inventarisatievragenlijst in te vullen, indien dit nog niet is gedaan. Voor informatie over scholingen van visusinstructeurs kan contact opgenomen worden met de NSPOH.
Deze JGZ Richtlijn is ontwikkeld door het Erasmus MC, het LUMC en TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ Richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.