
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 23 april 2020
Juist in deze tijd van social distance en corona is de behoefte aan nabijheid en afstemming groot. Het was dus geen optie om het Innovatieatelier niet door te laten gaan. En zo zijn we 15 april gestart met ons eerste digitale Innovatieatelier om ook in coronatijd, innovatie een plek te geven.
“Ik wil niet terugschieten naar de oude situatie, maar alle nieuwe vormen als ingrediënten zien voor een nieuwe werkwijze” , zei een van de pioniers. “Het daagt uit om kwalitatieve zorg te bieden op andere aanvullende manieren.” En: “We kunnen nog veel meer co-creëren en slimmer samenwerken”. Dat was the spirit tijdens het atelier. Heerlijk hoeveel betrokkenheid, drive en creativiteit er samen loskomt!
Niet alle vaste innovatie-pioniers konden zelf aanwezig zijn i.v.m. de werkzaamheden rond het coronavirus. Zij hebben collega’s gevraagd hun plekje waar te nemen. Trots en blij zijn we met twee nieuwe innovatie-pioniers : Vanuit CJG Rijnmond is Minke Vellinga aangesloten en vanuit GGD Zaanstreek Waterland is Sherilyn Faber aangesloten. Dorothy Lie, stafarts van de GGDRU was gastspreker op dit atelier en vertelde over wat de GGDRU doet om de angst bij ouders te verminderen.
Pioniers zijn met elkaar in groepjes uiteengegaan in ‘breakout rooms’:
Bekijk 4 tips over omgaan met angst
Neuropsycholoog en hoogleraar cognitieve psychologie Stefan Stigchel is specialist als het gaat om aandacht en concentratie. Hij pleit voor het nemen van mentale breaks – het nemen van pauzes.
“Het werkgeheugen is fragiel en belangrijk voor complexe zaken en kan maar één ding tegelijkertijd. Multitasken bestaat niet. Je wisselt taken. Lopen en praten kunnen we wel tegelijkertijd. Dat komt omdat we dan geen beroep doen op ons werkgeheugen.”
Zijn concentratietips zijn: meditatie, slaap en het nemen van pauzes. Pauzes zijn nodig om ons daarna weer beter te kunnen concentreren. We hebben het nodig om ons op te laden. Om ons brein fris en fruitig te houden. Het is net zo belangrijk als het voor het lichaam is om te bewegen na lang stilzitten. We willen de bloedsomloop stimuleren, de afvoer van afvalstoffen, maar ook onszelf soepel en flexibel houden. Wat voor het lichaam geldt, geldt ook voor het brein.
Pioniers hebben allemaal hun eigen lijstje met creative breaks gemaakt en daar eentje van uitgekozen; het varieerde van de was tot spinaziesoep, van de tuin tot de boksbal, van een zonnegroet tot een dansje.
Collega Dorothy Lie neemt de pioniers mee in de werkwijze van de GGDRU.
Dorothy had een noodplan klaar, dat eerder ingevoerd werd dan verwacht. Een extra voordeel bij GGDrU is dat alle teams al een training ‘Shared Decision Making’ hebben gehad rondom vaccinaties.
Lees het artikel ‘Stel vaccinvatie van jonge kinderen niet uit’
De JGZ kan naast wat ze nu al doen aan voorlichting ook training geven over hygiëne: vanuit het CB, online, een-op-een in de spreekkamer of in samenwerking met de kinderopvang.
Tips om het wassen van handen voor kinderen leuker te maken:
Minke Vellinga en haar collega Nancy Boer maken zelf frontberichten waarin zij via een vlog uitleg geven waarom zij werken zonder beschermingsmaatregelen zoals mondkapjes.
GGDRU denkt na om ook een filmpje te maken en zo te laten zien hoe de wachtkamer en het proces tijdens het CB bezoek er nu uit ziet.
“Het heeft me geïnspireerd; goede ideeën om te delen! En leren van elkaar geeft inspiratie”
Noteer alvast de datum van maandag 18 mei in je agenda. Er wordt dan een extra Innovatieatelier aangeboden met als thema ‘adolescenten’. Het atelier is interessant voor mensen die werken met adolescenten maar ook voor mensen uit de staf en management die dit ondersteunen en faciliteren. Ook deze collega’s zijn van harte welkom.
Het programma zal bestaan uit een presentatie van verschillende onderzoeken rondom deze doelgroepen. De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) Startimpuls Jeugd presenteert haar onderzoek, maar ook specifiek onderzoek naar Early Life Stress en Klaar voor de Toekomst wordt meegenomen.
Van de pioniers en hun introducees wordt innovatiekracht gevraagd.
Graag tot ziens !
Het landelijke innovatienetwerk van het NCJ komt vijf keer per jaar samen in het innovatieatelier om in co-creatie te werken aan vernieuwing binnen de JGZ. De pioniers worden gestimuleerd om op zoek te gaan naar ruimte om de beweging naar vernieuwing in gezamenlijkheid in te zetten binnen de eigen organisatie. Dit betekent ook: buiten de muren van de eigen organisatie kijken. Samen verbinden, versterken en vernieuwen we.
Meer over het Innovatieatelier
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.
"*" geeft vereiste velden aan