Nieuws 3 juli 2025

NCJ special over de implementatie van het prenataal huisbezoek

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voerde het Andersson Elffers Felix (AEF) een evaluatieonderzoek uit naar de implementatie van het prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (PHB JGZ). Naar aanleiding van dit evaluatieonderzoek formuleerde het AEF enkele aanbevelingen ten behoeve van de implementatie van het PHB JGZ. In opdracht van VWS is het NCJ met een aantal van deze aanbevelingen aan de slag gegaan. In deze NCJ nieuwsbrief special vind je enkele resultaten hiervan.

Bekijk de special over het PHB JGZ

In onze special over het PHB JGZ vind je succesfactoren en uitdagingen rond de implementatie, best practices, de vernieuwde folder voor ouders en praktijktools.

Succesfactoren en uitdagingen

In aanvulling op de monitor PHB JGZ 2024, gingen we met 18 JGZ-organisaties verder in gesprek over de huidige implementatie van het PHB JGZ. Hoe verloopt het met de aanmeldingen? Lukt het om goede relaties op te bouwen met verloskundigen? Welke organisatorische vraagstukken spelen nog en werken gemeenten ondersteunend? We bundelden de belangrijkste door de JGZ-organisaties genoemde succesfactoren en uitdagingen.

Lees meer

Lunch samen, spreek dezelfde taal en ken elkaar!

Een van de drie belangrijke kennisbronnen binnen de ‘evidence-based-mindset’ is praktijkkennis die te vinden is bij professionals. We gingen in gesprek en bundelden ervaringen uit de praktijk in drie best practices.

‘Kennen en gekend worden is de basis van alles’ 
In deze best practice lees je de ervaringen van Gerie van Rijssen, beleidsadviseur jeugd en onderwijs bij de gemeente Apeldoorn.
Lees meer

‘Met de GIZ-methodiek spreken we dezelfde taal’
In deze best practice lees je de ervaringen van Christine Munnik (jeugdverpleegkundige Icare) en Rolande Kempenaar (verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Morgenland in Dronten).
Lees meer

‘Samen lunchen werkt: eten moet je toch!’
In deze best practice lees je de ervaringen van Myrthe Luiten (verloskundige bij Praktijk De Nieuwe Gracht in Delft), Joke de Wit (jeugdverpleegkundige bij JGZ-ZHW) en aanstaande ouder Androniki.
Lees meer

Informatiefolder voor ouders vernieuwd

In samenwerking met verloskundigen, jeugdverpleegkundigen, ervaringsdeskundigen én ouders is er een nieuwe versie van de ouderfolder ontwikkeld. Het combineren van alle perspectieven was uitdagend, maar heeft ons bovenal ontzettend veel opgeleverd. Met name ervaringsdeskundigen en ouders deden suggesties en aanpassingen die ervoor hebben gezorgd dat de folder nu begrijpelijker en laagdrempeliger is, én meer aanspreekt. Ook vaders voelen zich nu aangesproken door deze folder. De taal die we gebruiken in deze folder kan als basis dienen voor de gesprekken die we met ouders voeren over het PHB JGZ. Door op deze manier met ouders in gesprek te gaan, voelen ouders zich gesteund en aangemoedigd om gebruik te maken van hulp en ondersteuning, daar waar behoefte aan is. Zonder stigma, zonder het gevoel iets te ‘moeten’, maar vanuit eigen vrije wil de behoefte hebben aan een luisterend oor. Zoals een zwangere moeder van een 4-jarige kindje aangaf: ‘Wow, ik wou dat dit mij was aangeboden toen ik voor het eerst zwanger was!’

Bekijk en download de folders

Praktijktools

De afgelopen jaren zijn er vele praktijktools ontwikkeld zoals de e-learning PHB JGZ voor uitvoerende JGZ professionals en de interactieve workshop die we samen met het College Perinatale Zorg (CPZ) hebben ontwikkeld.

Kortom, een special vol met inspiratie om de implementatie van het PHB JGZ te sterken!

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.