Nieuws 2 juli 2025

Nieuw artikel in TJGZ over latentietijden van vermoede bijwerkingen na BMR-vaccinatie

Vandaag is er weer een nieuw onderzoeksartikel verschenen in het Tijdschrift voor Jeugdgezondheid (TJGZ). Dit artikel is onderdeel van een reeks van zes artikelen over een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen. In dit zesde artikel gaat het over Latentietijden van vermoede bijwerkingen na BMR-vaccinatie in de spontane meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb. 

Het aantal gerapporteerde infecties van mazelen is het afgelopen jaar fors toegenomen. In Nederland wordt tegen mazelen gevaccineerd met het BMR-vaccin MMRVaxPro®. Dit is één van de twee levend verzwakte vaccins binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Dit vaccin werd toegediend bij 14 maanden en opnieuw bij 9 jaar. In 2025 is de tweede BMR-vaccinatie naar de leeftijd van 3 jaar verplaatst. De latentietijden van bijwerkingen na vaccinatie met levend verzwakte vaccins kan afwijken van die bij geïnactiveerde vaccins. Zo wordt de latentietijd van het BMR-vaccin in de literatuur beschreven als tussen de 5 tot 12 dagen. Bijwerkingencentrum Lareb is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, vaccins en andere gezondheidsproducten. De spontane meldingen op het BMR-vaccin zijn verzameld, opgedeeld in leeftijdscategorieën en de latentietijden van verschillende reacties zijn geanalyseerd. De latentietijden in de spontane meldingen zijn vergelijkbaar met de literatuur. Het eerste BMR-vaccin geeft een bimodaal patroon van de latentietijden van vermoede bijwerkingen met een duidelijke tweede piek tussen de 5-12 dagen. Bij een vaccinatiemoment met het BMR-vaccin in combinatie met een geinactiveerd vaccin is een bimodaal patroon te verwachten bij latentietijden. Het tweede BMR-vaccin toont daarentegen alleen een piek in de eerste paar dagen na vaccinatie. Een duidelijke tweede piek is hier niet zichtbaar. Deze resultaten suggereren dat een tweede BMR-vaccinatie minder reactogeen is door reeds opgebouwde immuniteit na de eerste BMR-vaccinatie.

Lees het onderzoeksartikel

Over TJGZ

Het NCJ is uitgever van TJGZ, een Nederlandstalig, open access, wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van de jeugdgezondheidszorg. Een onafhankelijk redactieteam is inhoudelijk verantwoordelijk en draagt zorg voor het peer reviewed proces en de eindredactie op alle content. Het tijdschrift sluit aan bij de doelstelling van het NCJ om de kwaliteit van zorg op het gebied van preventie en jeugd te stimuleren. Wil je in contact komen met de redactie of zelf een bijdrage leveren? Neem contact op met de redactie.

Lees meer over TJGZ

Het NCJ en onderzoek

Om de gezondheid van ieder kind te beschermen en bevorderen, is onderzoek van essentieel belang. Het NCJ is een onafhankelijke, non-profit onderzoeksorganisatie die onderzoek doet in opdracht, maar ook zelf via vragenlijsten, monitors en evaluaties. Met regionaal en landelijk inzicht in de gezondheid en gezondheidsomgeving van de jeugd, dragen we bij aan het versterken van de preventieve zorg voor jeugd.

Lees meer over het NCJ en onderzoek

Op de hoogte blijven?

Geïnteresseerd om meer over deze onderwerpen te leren en lezen of zelf een stuk in te zenden voor publicatie? Bezoek de website en meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.