
Vacatures bij het NCJ
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft twee vacatures openstaan. Hieronder lees je meer over de functies van communicatieadviseur en adviseur/projectleider richtlijnen.
Nieuws 5 maart 2014
Via een prenataal huisbezoek wordt alvast contact gelegd tussen ouders en de jeugdverpleegkundige . Op die manier krijg je als JGZ-professional al voor de geboorte een beter beeld van wat je voor ouders kunnen betekenen. Zo ga je bijvoorbeeld in gesprek over wat voor ouder iemand wil zijn en wat de komst van een kind doet. Op die manier kan direct gestart worden met de begeleiding van de aanstaande ouders en met hen motiveren voor hulp. Dit levert gezondheidswinst voor ouders en kinderen op (Vink, 2013).
Prenatale huisbezoeken door de jeugdgezondheidszorg (PHB-JGZ) betreffen alle contacten van een jeugdverpleegkundige met aanstaande ouders tijdens de zwangerschap die als doel hebben om hen te begeleiden naar een optimale start met hun kind en het aanstaande ouderschap.
Het NCJ heeft de handreiking Prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg gemaakt om jeugdgezondheidszorgorganisaties te ondersteunen bij het gesprek met gemeenten over prenatale huisbezoeken van de JGZ. In de handreiking wordt beschreven wat het doel en de doelgroep van een PHB-JGZ zijn, wat mogelijke redenen voor een PHB-JGZ zijn en wat een mogelijke werkwijze is. De handreiking begint met een aantal aanbevelingen aan JGZ-organisaties. Vervolgens wordt aangegeven hoe prenatale huisbezoeken aansluiten bij het takenpakket van de JGZ en worden er argumenten gegeven om prenatale huisbezoeken te doen. Op hoofdlijnen wordt de uitvoering van het PHB-JGZ beschreven. Tot slot wordt een aantal implementatieaspecten aangegeven. U kunt de handreiking Prenataal huisbezoek hier downloaden.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft twee vacatures openstaan. Hieronder lees je meer over de functies van communicatieadviseur en adviseur/projectleider richtlijnen.
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.