NCJInspiratieWorkshop en hulpmiddelen Prenataal huisbezoek JGZ
Nieuws29 juli 2022
Workshop en hulpmiddelen Prenataal huisbezoek JGZ
Om de samenwerking tussen de lokale partijen rondom het prenatale huisbezoek te versterken hebben het NCJ en CPZ in opdracht van VWS een workshop ontwikkeld. Deze workshop heeft als doel de professionals te informeren en de lokale samenwerking te stimuleren voor de implementatie van het prenatale huisbezoek.
De workshop is te gebruiken om lokaal met elkaar het gesprek te voeren over de implementatie van het prenatale huisbezoek binnen jouw organisatie. Om de workshop zo optimaal mogelijk te benutten is er een handleiding met tips opgesteld.
Vanaf 1 juli 2022 zijn gemeentes in Nederland verplicht het Prenataal Huisbezoek door de JGZ (PHB JGZ) aan te bieden. Om het PHB JGZ effectief te laten zijn, is samenwerking van groot belang. De handreiking PHB JGZ dient ter ondersteuning van alle bij de zorg voor zwangeren betrokken professionals. Eveneens biedt het handvatten aan gemeenten bij de inkoop van het PHB JGZ.
Alle informatie rondom het wetsvoorstel prenataal huisbezoek door de JGZ is te vinden op de programmawebsite Kansrijke Start. Op deze pagina lees je nieuwsberichten rondom het wetsvoorstel en inspirerende voorbeelden van organisaties en gemeenten.
Afschaling COVID-19-specifieke adviezen voor de JGZ
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Nieuws9 maart 2023
Lange wachttijden meerjarig probleem
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
Nieuws9 maart 2023
Nieuw: praktisch stappenplan voor lokale aanpak kinderarmoede
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.