Nieuws 26 februari 2024

Wetenschappelijk Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg

Het Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg (TJGZ) is nu gratis, online te lezen. De artikelen die verschijnen bij TJGZ behandelen diverse onderwerpen, relevant voor de preventieve zorg voor jeugdigen van 0-23 jaar. Naast een nieuw online platform bevindt het TJGZ zich nu ook onder leiding van een nieuwe hoofdredactrice. Eveliene Dera – de Bie heeft deze taak overgenomen en zal de nieuwe ontwikkelingen binnen het tijdschrift met passie voortzetten.

In het huidige nummer van het TJGZ staat bijvoorbeeld het artikel ‘Wij waren wees’. Het boek ‘Wij waren wees’ is het resultaat van een project van het Elisabeth Weeshuismuseum in Culemborg. Hierin krijgen 48 van de ruim 700 weeskinderen die in de periode 1560-1952 in het Elisabeth Weeshuis woonden, een verhaal en een gezicht. Het boek heeft als doel ‘ons mee te nemen door de geschiedenis en tegelijkertijd na te laten denken over de wereld van vandaag’. Een ambitieuze doelstelling, die het boek door de unieke verhalen en bijzondere vorm waarmaakt. Er doorheen bladerend ontvouwt zich een blik op de tijdgeest, een inkijkje in de omstandigheden waarin wezen opgroeiden door de eeuwen heen.

Lees het tijdschrift JGZ (huidig nummer)

Bijdragen aan het TJGZ

Het TJGZ heeft voor het indienen van artikelen diverse rubrieken, een onderzoeksartikel, state of the art, een proefschriftbespreking of een mini review. Denk ook aan een artikel, uit de praktijk, een boekbespreking of een ingezonden reactie op een eerder geplaatst artikel. Op deze manier is er een breed scala aan mogelijkheden voor auteurs om wetenschappelijke kennis en bevindingen te delen met professionals die werkzaam zijn in de preventieve zorg voor de jeugd. Voor de lezer is er voldoende diversiteit in artikelen die relevant zijn voor de beroepspraktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan artikelen of proefschrift besprekingen over stoornissen, interventies, persoonlijke besluitvorming of zelfs, zoals in het eerste artikel van 2024, een boekbespreking die aan de hand van een blik op historie aanzet tot denken over het heden.

Over het TJGZ

TJGZ is een Nederlandstalig, open access, wetenschappelijk tijdschrift op het terrein van de jeugdgezondheidszorg. TJGZ biedt de mogelijkheid aan jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, kinderartsen, onderzoekers, epidemiologen, sociaal geneeskundigen en al diegenen die in de zorg rond jeugd werken, over interessante onderwerpen te rapporteren. Het tijdschrift helpt professionals die werkzaam zijn in dit domein op de hoogte te blijven van belangrijke praktijkervaringen, onderzoeksresultaten en aanverwante onderwerpen die relevant zijn voor de preventieve zorg voor kinderen en jeugdigen van 0-23 jaar.

Lees meer over het TJGZ

Op de hoogte blijven

Geïnteresseerd om meer over deze onderwerpen te leren en lezen of zelf een stuk in te zenden voor publicatie? Bezoek de website en meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.