Webinar 5 juni 2024

Webinar terugkijken: Van idee naar impactvolle preventie binnen het onderwijs en de JGZ

Op woensdag 5 juni om 16.00 uur organiseerden we, in het kader van de Week voor Jeugdgezondheid, het webinar: ‘Van idee naar impactvolle preventie binnen het onderwijs en de JGZ’. Honderden professionals haakten hierbij aan om samen met NCJ-adviseurs Aniek van den Braak en Nathalie Drost en onderzoeker Yvonne Vanneste een reis te maken door de ontwikkeling, implementatie en duurzame verankering van preventieprogramma’s, met een focus op MAZL en Je Brein de Baas?!. Heb je het webinar gemist? Je kunt het terugkijken.

Terugkijken

Nadat je op de link hebt geklikt, kun je het webinar direct bekijken.

Bekijk het webinar

Bekijk hieronder ook de presentatie uit het webinar.

Bekijk de presentatie

Informatie over het webinar

In dit webinar wordt een reis gemaakt door de ontwikkeling, implementatie en duurzame verankering van preventieprogramma’s, met een focus op MAZL en Je Brein de Baas?!. We trappen af met een beknopte introductie waarin we de rol van het NCJ als landelijk preventie-expert belichten, evenals onze missie om de gezondheid en ontwikkeling van alle kinderen in Nederland te bevorderen.

NCJ-adviseurs Nathalie Drost en Aniek van den Braak duiken dieper in de ontwikkeling van de interventies MAZL en Je Brein de Baas?! Er wordt gekeken naar hoe je van een idee naar een erkend en toepasbaar landelijk preventieprogramma komt. Hoe ontstaat behoefte aan zo’n interventie en hoe zorgen we ervoor dat deze relevant blijft in een voortdurend veranderende praktijk en beleidscontext?

Een cruciale pijler in dit proces is onderzoek. Onderzoeker Yvonne Vanneste laat zien welke rol onderzoek speelt bij elke fase van ontwikkeling, implementatie en borging. Hoe draagt het bij aan de kwaliteit van de uitvoering en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de interventie blijft evolueren en aansluiten bij de behoeften van de doelgroep?

Maar implementeren is meer dan alleen kennis overbrengen. Het vergt een specifieke set vaardigheden en een toewijding van alle betrokkenen. We zullen bespreken wat er nodig is om een interventie effectief in de praktijk te brengen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat deze duurzaam wordt geborgd, met als uiteindelijk doel: beschikbaarheid voor alle kinderen in Nederland. Laten we samen streven naar een gezonde en veerkrachtige toekomst voor onze jeugd!

Aanvullende literatuur & tools

De Gezonde School

Preventie in het onderwijs wordt effectiever als programma’s onderdeel zijn van integraal beleid. Met de Gezonde School aanpak kunnen scholen integraal, structureel en planmatig werken aan diverse gezondheidsthema’s. Ondersteuning gebeurt vanuit de GGD-en door de Gezonde School adviseur. Samenwerking met JGZ/de Jeugdverpleegkundige maakt het tot een krachtig geheel. De interventies MAZL en Je Brein de Baas?! vallen onder het overkoepelende thema “Welbevinden”.

 

Leer alles over de Gezonde School aanpak via de E-learning “Gezonde School en JGZ” via de JGZ-academie.

Neem deel aan de e-learning

Over de Week voor Jeugdgezondheid

In elke eerste week van juni organiseert het NCJ de ‘Week voor Jeugdgezondheid’. Een week waarin we beleid, praktijk en onderzoek verbinden om aandacht te vragen voor het belang van preventie voor gezonde, veerkrachtige generaties. We organiseren verschillende evenementen rondom het centrale thema. Meer weten? Bekijk het hieronder.

Lees hier alles over de Week voor Jeugdgezondheid

 

Meer weten?

Joëlla Hendriks

communicatieadviseur

Lees meer over Joëlla Hendriks

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.