Nieuws 5 oktober 2023

Waardengedreven vakmanschap: een zoektocht naar passie en plezier in je werk

Waardengedreven vakmanschap zorgt voor tevreden, betrokken en bevlogen professionals die in hun kracht staan. Dit is niet alleen van groot belang voor de professional zelf, maar zeker ook voor de organisaties. Willen we professionals behouden, en daarmee goede kwaliteit van zorg bieden, zullen we (weer meer) aandacht moeten hebben voor waardengedreven werken. In deze tijd van schaarste en de zoektocht naar passie en plezier in je werk, is aandacht voor waardengedreven vakmanschap een noodzaak.

Vakmanschap gaat altijd weer om de vraag: hoe en van waaruit handel ik in deze concrete situatie? Weten welke waarden voor jou als persoon belangrijk zijn en van daaruit kunnen werken is hierbij helpend. Daarvoor is het nodig dicht bij jezelf te blijven: jezelf kennen, goed voor jezelf zorgen en je persoonlijke waarden kennen helpen daarbij. Om hier richting aan te geven organiseert het NCJ op 29 november 2023 een Symposium: ‘Professionals maken het verschil; over waardengedreven werken in de JGZ’.

Van regelgedreven naar waardengedreven werken; hoe dan?

Één van de workshops die wordt aangeboden tijdens dit Symposium wordt gegeven door Ilse van Kemenade, Zij zegt hierover: “Waardengedreven vakmanschap is voor mij dat je je mens-zijn helemaal kunt verbinden met je professionele rol”. Lees alles over haar workshop en het volledige programma hier.

“Waardengedreven vakmanschap is voor mij dat je je mens-zijn helemaal kunt verbinden met je professionele rol” - uit de testimonial van Ilse van Kemenade

Professionals zijn net mensen

Hoe behouden we onze professionals in de zorg? En hoe verleiden we jonge mensen om voor de zorg te kiezen? Dat zijn vragen waarover ook het NCJ haar hoofd breekt. Want ook in de jeugdgezondheidszorg is er een toenemend tekort aan artsen en verpleegkundigen. Het NCJ is ervan overtuigd dat Waardengedreven vakmanschap hierin het verschil kan maken. Met Waardengedreven vakmanschap vragen we aandacht voor de menselijke maat. Alles hierover en de staat van de gezondheidszorg lees je in de blog van NCJ adviseur Yvonne Vanneste.

Nieuwsgierig geworden? Aanmelden voor (één van de) workshops van het Symposium kan hier. Bekijk het volledige workshopprogramma hier.

Waardengedreven Vakmanschap

Ook binnen de JGZ willen we samen met de professionals opstaan en een beweging op gang brengen. Daarom is het NCJ gestart met het agenderen van Waardengedreven vakmanschap. Waardengedreven vakmanschap als bindmiddel en kompas; we willen daarmee bereiken dat JGZ-professionals zich (weer meer) met elkaar verbonden voelen en hun vak uitoefenen door waarden gedreven. We weten namelijk dat we elkaar altijd vinden op waarden, op de bedoeling van het vak. En professionals die zich verbonden voelen met elkaar en met het vak en durven te werken ‘vanuit de bedoeling’, durven te doen wat zij vinden dat nu nodig is in het belang van het kind. Ze voelen zich sterk, blijven gemotiveerd en kunnen de beste JGZ leveren. Bovendien komt het de kwaliteit van de zorg ten goede als professionals ook goed voor zichzelf (leren) zorgen. Want als je goed voor jezelf zorgt kun je voor die ander zorgen. Zoals gezegd, met Waardengedreven vakmanschap vragen we aandacht voor de menselijke maat.

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.