Nieuws 29 september 2021

Update Van Wiechenonderzoek: werk in uitvoering

De studie ‘Hernieuwde evaluatie van de referentiewaarden van het Van Wiechenonderzoek’* levert gedetailleerde informatie over de referentiewaarden (percentage kinderen dat een kenmerk positief scoort). In dit nieuwsbericht lees je waar je deze informatie vindt op onze website. Ook vind je informatie over de aanscherping van Kenmerk 70 ‘Raapt vanuit hurkzit iets op’.

Referentiewaarden toegevoegd

Afhankelijk van de leeftijd van het kind wordt een bepaalde set Van Wiechen-kenmerken afgenomen. Bij het vaststellen van de aanbevolen onderzoeksleeftijd voor het afnemen van een Van Wiechen-kenmerk is er naar gestreefd om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de P90-leeftijd. Echter, zo laat de studie* zien, varieert het percentage dat een kenmerk rond de aanbevolen onderzoeksleeftijd positief scoort (ook wel referentiewaarde genoemd) van 81% tot 100%. In de loop van oktober zullen we de referentiewaarden bij de beschrijving van de afzonderlijke kenmerken vermelden. Lees de toelichting op de referentiewaarden

Aanscherping kenmerk 70 ‘Raapt vanuit hurkzit iets op’

Graag brengen we onder de aandacht dat het scoren van kenmerk 70 ook is aangescherpt.
Kenmerk 70 wordt positief gescoord als het kind “Kan hurken en weer gaan staan zonder steun en zonder hulp van de armen”.

*Studie: ‘Hernieuwde evaluatie van de referentiewaarden van het Van Wiechenonderzoek’. (J. A. Deurloo, A. H. J. Huizing, S. van der Harst, J. de Wilde, P. van Dommelen & P. H. Verkerk) uit JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg (2021)

Meer weten?

Yvonne Vanneste

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Yvonne Vanneste

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.