Nieuws 27 maart 2015

UPDATE Informatie rond Terumo naalden

Op 23 maart 2015 besteedde het televisieprogramma EenVandaag aandacht aan de veiligheid van injectienaalden. Het gaat over injectienaalden van het merk Terumo die onder andere meegeleverd worden in de verpakking van het BMR- en het hepatitis B-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.

Het betreft alleen de volgende vaccins:
-BMR 10-pack (M-M-RvaxPro)
-Hepatitis B voor kinderen mono (Engerix-B junior)
-Synflorix single
-HB Vaxpro 1 ml

Uit voorzorg adviseert het RIVM om – in afwachting van de onderzoeksresultaten van de Inspectie – de RVP-vaccinaties uit te voeren met naalden van een andere fabrikant dan Terumo. Mochten er onvoldoende naalden beschikbaar zijn, dan adviseren wij om de vaccinatie uit te stellen.

De komende dagen zal het RIVM RVP nadere informatie verstrekken over mogelijke gevolgen voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma. We verzoeken jullie de berichtgeving via RVP-Nieuws en de website in de gaten te houden. Om 15.00 uur zal Jaap van Dissel in het nieuws (NOS) toelichting geven.

Je kunt de uitzending van EenVandaag en overige berichtgevingen via onderstaande link bekijken: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/58287/dossier_veiligheid_injectienaalden_in_geding

UPDATE 27 maart 2015 (bron RVP nieuws)

Belangrijkste nieuwe feiten:

Vandaag is het RIVM-informatiepunt 0800-0480 geopend, dit is voor het publiek en gratis. Ook JGZ organisaties kunnen mensen hier naar door verwijzen als ze dat willen.
Professionals kunnen met vragen over de Terumo-naalden contact zoeken met het meldpunt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg via mailadres meldpunt@igz.nl of telefoon 088-120 5000 (lokaal tarief).
Op dit moment lijken er voldoende alternatieve naalden te kunnen worden geleverd, maar dat willen we graag monitoren. Vandaar de vraag van het RIVM (zie RVP nieuws) welke merken u gebruikt als alternatief.
Het onderzoek zal met eerste resultaten komen over 3 tot 4 weken. Dat zal dan gaan over of er lijmresten zijn gevonden, in welk % en in welke concentraties. Overigens zullen naast de naalden van Terumo, ook de naalden van twee andere fabrikanten worden onderzocht.
Advies RIVM blisterverpakking vaccins met bijgesloten naalden van Terumo (bron RVP nieuws)

Om de kwaliteit van het vaccin gedurende de opslag te kunnen waarborgen is het van belang dat de blisterverpakking ongeopend blijft tot gebruik van het vaccin. Dit geldt ook voor vaccins waar in de blister Terumo-naalden zijn bijgesloten, zoals MMRVaxPro, Synflorix single verpakking, Engerix B junior en HBVaxPro.

Dus maak de blisterverpakking met een Terumo-naald niet vooraf open, maar pas vlak voordat je het vaccin gaat gebruiken. Vervang dan de Terumo-naald. Zo blijft de kwaliteit van het vaccin optimaal.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.