Nieuws 12 december 2023

Terugkijken: webinar ‘Seksuele ontwikkeling van kinderen’

Hoe kan je als professionals uit de kinderopvang en de jeugdgezondheidszorg samen de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen ondersteunen? Dat stond centraal in het tweede, gratis webinar dat het NCJ samen met partners* uit de kinderopvang organiseerde.

 

Wat is een gezonde seksuele ontwikkeling? Hoe praat je hierover met kinderen? Welke houding neem je hierin aan? Wat bied je aan en waar vind je handige informatie? Hoe nemen we ouders/opvoeders hierin mee? Hoe gaan we met grensoverschrijdend gedrag om? In dit interactieve webinar deelden diverse gastsprekers hun kennis.

Kijk het webinar terug

Hanneke de Graaf en Nilüfer Gürses

Hanneke de Graaf is programmamanager Kennisontwikkeling en onderzoeker bij Rutgers, Nederlands expertisecentrum voor seksualiteit. Zij nam ons mee in hoe de seksuele ontwikkeling verloopt bij kinderen van 0 tot 6 jaar. Nilüfer Gürses is collega van Hanneke de Graaf en werkt eveneens bij het Nederlands expertisecentrum Rutgers. Zij nam ons mee in wat kan helpen bij de seksuele opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind.

Bekijk de presentatie van Hanneke en Nilüfer

Tips voor ouders bij de seksuele opvoeding

Werkvormen voor in een groep (voor pedagogisch medewerkers)

Annemieke Waage

Annemieke Waage is onder andere trainer bij de kinderopvang academie, eigenaar van Professioneel Opvoeden en trainingsacteur en gaf een praktische vertaling van hoe je als professional in de kinderopvang en jeugdgezondheidszorg hier ouders en wellicht elkaar als partners bij kunt ondersteunen.

Bekijk de presentatie van Annemieke

Op 30 januari 2023 organiseerden we eerder al het webinar ‘Taalrijke omgeving stimuleren kinderopvang en JGZ’. Met ruim 1.100 kijkers was het webinar een groot succes! Ook dit webinar is terug te kijken.

*Initiatiefnemers
Dit webinar is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), de brancheorganisatie voor de kinderopvang (BK), de  Gezonde Kinderopvang (GKO), de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), de beroepsvereniging Pedagogisch Professionals in kinderopvang (PPINK) en expertisecentrum Pharos.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.