Dinsdag 27 september 2022 kwamen collega’s uit het hele land samen in JGZ Live! om met elkaar de toekomstagenda te bespreken. Deze keer was het thema ‘Jeugdgezondheidszorg in een veranderende omgeving’. Daniël Muller, JGZ-manager bij GGD Gelderland-Zuid was bereid om deze keer de dialoog te openen.
Normaal wordt steeds schaarser
Daniël liet zien dat er steeds meer jongeren in zorg zijn. Dit aantal was ooit 1 op de 27 en is nu 1 op de 8! Hij gaf aan dat er drie krachten zijn die hierop van invloed zijn: we meten en monitoren meer, we helpen te graag en in het stelsel zelf zit een weeffout.
De vragen die op het bord liggen van de Jeugdgezondheid zijn:
Hebben onze goede bedoelingen effect?
Moeten we harder of slimmer (samen)werken?
Kan netwerksamenwerking helpen om meer impactvolle preventie te creëren?
Wat is de echte oplossing?
Een korte stemming liet zien dat bijna alle deelnemers het gedachtegoed deelden!
We zouden ons meer met ouders moeten verbinden – meer collectieve preventie moeten bieden, meer integraal moeten samenwerken.
Loskomen van het systeem
In de dialoog werd er even gezucht, gebrek aan tijd, geld, ons management… De wil was er wel, maar dan..? Want als we ons laten leiden door het systeem en daar zit een weeffout in, hoe komen we daar dan los van? Hoe maken we het systeem weer ondersteunend in plaats van leidend? Daniël gaf een voorbeeld van hoe hij dat zelf heeft gedaan in zijn eigen managementteam. Door zijn visie te delen, vanuit welke waarden hij wil werken en dit als vertrekpunt te nemen (met steun) is hij gaan staan voor de bedoeling in plaats van te mopperen op het systeem. Er ontstond ruimte voor nieuwe samenwerkingen door eerst te doen en dan te organiseren. Samenwerkingen met het onderwijs, jongerenwerkers, kinderopvang en welzijn. Er kwamen voorbeelden langs van nieuwe vormen: leefstijlspreekuren, kindercafés en escaperooms in een vrachtwagen rondom het thema alcohol. Voorbeelden waaruit bleek dat het kan en al (op bescheiden schaal) gebeurd.
“Ga maar lopen!”
JGZ kan waarde toevoegen: als spin in het web, verbinder, aanjager, regisseur, werkend vanuit de werkelijke opgave om onze jeugd gezond te houden en te doen wat nodig is. Geen simpele oplossing gaf hij aan, met tegelijkertijd de steun, ga maar lopen!
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.