Nieuws 23 mei 2024

Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg lanceert campagne ‘Meer dan je denkt’; wat kan de JGZ doen?

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022). Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) is als kernpartner betrokken bij de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, organisator van de week. Een aantal erkende NCJ interventies kunnen goed worden toegepast in gesprekken met jeugdigen die mogelijk in zo’n situatie zitten. Het kan jou als professional helpen om (het welbevinden van) een jonge mantelzorger vroegtijdig te signaleren en ondersteuning te bieden waar nodig.

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften.

Meer dan je denkt

Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne ‘Meer dan je denkt’ richt zich dan ook op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin we laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Zichtbaar

De campagne ‘Meer dan je denkt’ laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van jong mantelzorgen en wat helpt bij het dragen van de verschillende zorgen.

Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger. Ook worden er tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, hen te waarderen en zichtbaarder te maken.

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Meer dan je denkt’-campagne opwww.weekvandejongemantelzorger.nl.

De Week van de Jonge Mantelzorgers is een initiatief van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) is als kernpartner betrokken bij de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg.

Voor meer informatie over de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, neem contact op met Michael Buynsters via alliantie@jmzpro.nl of kijk op www.strategischealliantiejongemantelzorg.nl.

Wat kun je als JGZ doen?

Een aantal erkende interventies, die het NCJ in beheer heeft, kunnen goed worden toegepast in gesprekken met jeugdigen die mogelijk in zo’n situatie zitten. Het kan jou als professional helpen om (het welbevinden van) een jonge mantelzorger vroegtijdig te signaleren en te ondersteunen waar nodig. Denk hierbij aan:

GIZ-methodiek

Met de erkende GIZ (Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften) methodiek schat je samen met ouders en jeugdigen de krachten en zorgbehoeften van het kind en gezin in. Zo kom je tot ondersteuning passend bij de situatie. Dit kan ook helpen in de situatie van een jonge mantelzorger. In samenwerking met de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorger is ook een bijsluiter ‘Mijn leven voor Jongeren vanaf 12 jaar’ toegevoegd met voorbeeldvragen  en tips waarmee je meer zicht krijgt hoe het met de jongere/jonge mantelzorger gaat en daarover in gesprek kunt gaan.

Lees meer

MAZL

MAZL (Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerling) is een erkende interventie die gericht en effectief handvatten biedt om jongeren, ouders en school te begeleiden in de aanpak rondom ziekteverzuim. Jonge mantelzorgers kunnen door hun situatie mogelijk ook vaker uitvallen op school. Deze interventie helpt in het vroegtijdig signaleren en biedt ondersteuning in wat er nodig is om de jongere weer naar school te laten gaan.

Lees meer

Je Brein de Baas?!

Het erkende lespakket Je Brein de Baas?! bestaat uit verschillende lessenseries om de mentale gezondheid van leerlingen op het voortgezet onderwijs te verbeteren. Met dit lesmateriaal kunnen mentoren in de klas zelf hun lessen rondom mentale gezondheid vormgeven. Met als doel om preventief het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan en dit thema in de klas bespreekbaar te maken. Daarnaast krijgen leerlingen ook tips hoe je ermee om kan gaan als het even minder gaat. Voor iedereen zou dit relevant kunnen zijn, zo ook voor jonge mantelzorgers.

Lees meer

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.