Nieuws 31 maart 2022

Start vliegende brigade

In de ‘verbeteraanpak passend onderwijs’ was één van de punten het opzetten van ouder- en jeugdsteunpunten bij de samenwerkingsverbanden. In de zomer van 2021 schreef NCJ-adviseur Mark Weghorst samen met een werkgroep aan de leidraad Samen Bouwen aan ouder- en jeugdsteunpunten die in het najaar werd gepresenteerd. Het ministerie van OCW is daarna gestart met een vliegende brigade. In maart is de vliegende brigade echt gestart.

 

Overal zien we dat de participatie van ouders en jeugdigen nieuwe vorm krijgt. Van meedenken, naar meedoen, naar meebeslissen is daar de logische route. Ook in het proces om te komen tot ouder- en jeugdsteunpunten is dit de gewenste route. Samenwerkingsverbanden passend onderwijs krijgen hiermee een belangrijke, maar ook grote en soms ingewikkelde opdracht. De vliegende brigade helpt in dit ontwikkelproces.

Samenwerkingsverbanden kregen in het najaar van 2020 vanuit de minister de opdracht om de informatievoorziening en ondersteuning aan ouders beter op te gaan pakken (verbeteraanpak passend onderwijs). In de jaren na de invoering van passend onderwijs (2014) was dit een terugkerend punt van zorg in alle voortgangsrapportages. Goede ondersteuning van ouders en duidelijke informatie voorkomt een boel misverstanden, merken samenwerkingsverbanden die dit inmiddels goed voor elkaar hebben. Van de minister moeten nu alle samenwerkingsverbanden een zelfde soort route gaan volgen.

Meedenken, meedoen, meebeslissen

In het kamerdebat werd opgemerkt dat een proces hiernaar toe vooral mét ouders gevolgd moet worden en ook werden de jeugdigen toegevoegd aan deze groep. Daarmee werd de opdracht nog groter. Elders in de samenleving spelen soortgelijke processen. Op individueel niveau zien we dit bijvoorbeeld terug in de shared-decision-making die we uit de sociaal-medische wereld kennen. Ook dat zijn processen waarin meedenken en meedoen leiden tot meebeslissen.

Dat meebeslissen is inmiddels vanzelfsprekend bij veel medische situaties en op individueel niveau en sijpelt nu ook door naar de meer beleidsmatige situaties. De ontwikkeling bij de samenwerkingsverbanden is in die zin interessant om te volgen of om daarin zelf samenwerking op te zoeken. In gemeenten en bij JGZ-organisaties komt ook meer en meer de vraag hoe ouders en jeugdigen kunnen participeren in het beleid.

Contact met de vliegende brigade

De vliegende brigade is ook te bereiken voor vragen. Zij werken primair voor de samenwerkingverbanden, maar, gezien de bredere samenwerkingsopdracht die er ligt, staan zij ook graag andere partners hierin te woord. De vliegende brigade is per mail te bereiken via info@vliegendebrigade.com.

Meer lezen

In OnzeJeugd.nu (OnzeJeugd.nu 1-2022) en PO-Magazine (PO Magazine nr. 2022-1) werd onlangs al aandacht besteed aan de ouder- en jeugdsteunpunten. Deze artikelen zijn vrij beschikbaar (met de goede bronvermelding).

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.