Nieuws 6 december 2018

Samenwerking rond gezondheid en geletterdheid verder versterkt

Vandaag hebben zes organisaties zich aangesloten bij de Alliantie gezondheid en geletterdheid: Bibliotheek Hoogeveen, Lemniscaat, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Reumazorg Zuid West Nederland, Sociaal Werk Nederland en Trimbos-instituut. In totaal zijn 83 organisaties lid. De Alliantie gezondheid en geletterdheid richt zich op het agenderen van laaggeletterdheid, vroeg signaleren van laaggeletterden en hen doorverwijzen naar een Taalhuis, en het ontwikkelen en delen van creatieve aanpakken van laaggeletterdheid. Dit omdat mensen die hun taalvaardigheid verbeteren zowel psychisch als lichamelijk gezondheidswinst boeken.

De nieuwe alliantiepartners gaan aan de slag met concrete acties, zoals:

  • zorgen voor heldere gezondheidsinformatie over psychische gezondheid,
  • toegankelijk maken van preventieve informatie over middelengebruik en verslaving,
  • borgen van de aanpak van laaggeletterdheid in de reguliere werkwijze van de Jeugdgezondheidszorg,
  • leveren van persoonsgerichte reumazorg,
  • leveren van een bijdrage aan de Voel je goed!-aanpak van overgewicht en lage gezondheidsvaardigheden.

Bekijk wat het NCJ wil bijdragen binnen de alliantie >

Igor Ivakic (directeur NCJ): “Zorg redt levens en preventie redt generaties. Daarom is de rol van de jeugdgezondheidszorg van groot belang bij het signaleren van laaggeletterdheid. Zo kunnen we jonge ouders en kinderen een kansrijke start geven. Dit willen we met de andere alliantiepartners doen. Door ons gezamenlijke commitment kunnen we niet anders dan met de billen bloot.”

Vitaler Nederland

De partijen hebben zich aangesloten bij de alliantie door ondertekening van een pledge van Alles is Gezondheid, een landelijk netwerk dat met ruim 3.000 partners werkt aan een vitaler Nederland. De ondertekening vond plaats in de Haagse Hogeschool tijdens de bijeenkomst Geletterd > Gezondheidsvaardig > Gezond (3xG), die is georganiseerd door de Alliantie Gezondheidsvaardigheden samen met de Alliantie gezondheid en geletterdheid.

Winst van geletterdheid

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, hebben vaak een slechtere gezondheid dan geletterde mensen. Ze maken vaker gebruik van de zorg, ze hebben minder kennis over gezondheid en meer moeite met therapietrouw en zelfzorg. Mede daardoor hebben zij een grotere kans eerder te sterven. Er is voor laaggeletterden veel winst te behalen met scholing. Scholing maakt namelijk niet alleen taalvaardiger, maar ook gelukkiger, zelfredzamer en actiever. Laaggeletterden voelen zich na het volgen van taalscholing zowel fysiek als psychisch gezonder.

Meedoen?

De Alliantie gezondheid en geletterdheid is een netwerk van, voor en door partners, met het delen van praktijkkennis en samendoen als kracht. De alliantie wordt gecoördineerd door Alles is Gezondheid en Stichting Lezen & Schrijven. Wilt u zich aansluiten bij de Alliantie gezondheid en geletterdheid? Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de projectpagina Alliantie gezondheid en geletterdheid. Daar vindt u ook een overzicht van alle leden.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.