Nieuws 28 mei 2018

Ruim 1 op de 3 vaders en moeders vindt de druk op het gezin te hoog

Utrecht, 28 mei 2018 – De druk op gezinnen is veel te hoog, stellen de BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. In de Week van de Ouders, die vandaag van start gaat, presenteren beide organisaties daarom de documentaire ‘Ticket to the tropics’, waarin grootouders, ouders én kinderen vertellen hoe het écht met ze gaat. Het doel van de film en de Week van de Ouders is om het gesprek op gang te brengen over de stress die gezinnen ervaren.

Nederland wordt internationaal gezien als voorbeeld voor andere landen. Steeds weer lezen we in de krant dat Nederlanders tot de gelukkigste en welvarendste mensen ter wereld behoren. Tegelijkertijd lezen we over een toenemend aantal vechtscheidingen, een groter wordende ongelijkheid tussen man en vrouw, meer kinderen met psychische klachten en een schrikbarend aantal burn-outs onder hun ouders. Een beeld dat volgens BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid onvoldoende belicht wordt. Bekijk de documentaire hieronder:

Waar komt die druk op ouders vandaan?

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden – het klinkt onschuldig maar veel ouders ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart zelfs een te hoge druk, zo blijkt uit onderzoek van de BV Familie. Elementen die hierbij een rol spelen, zijn onder andere keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen en een niet vlekkeloze combinatie tussen werk en zorg.

“Het zijn slechts voorbeelden, maar mogelijk met grootse gevolgen. Onderzoeken naar de druk op ouders en de samenhang met diverse maatschappelijke problemen zijn nog schaars. Wat buiten kijf staat, is dat er een bepaalde keerzijde zit aan de welvaartsmedaille,” aldus Renate Tromp. “Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op. Terwijl instanties en systemen daar niet per se op zijn aangesloten.”

Twitter mee: #hebheterover

Praten over de druk op ouders is niet vanzelfsprekend en passende aandacht en ondersteuning ontbreekt. Het doel van de Week van de Ouders is dan ook in eerste instantie om het gesprek op gang brengen en zodoende het taboe te doorbreken dat het altijd fantastisch met ons gaat. Alle betrokkenen worden opgeroepen om de maatschappelijk druk op gezinnen te verlichten, ieder op zijn eigen manier. #hebheterover

Over de Week van de Ouders

Van 28 mei t/m 1 juni 2018 vindt de eerste Week van de Ouders plaats. Een initiatief van de BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid waarmee zij aandacht vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders. Aanleiding voor deze week is de Internationale Dag van de Ouder op 1 juni. Deze dag is in 2012 door de Verenigde Naties uitgeroepen om ouders in alle delen van de wereld te waarderen voor hun onzelfzuchtige en levenslange toewijding aan hun kinderen.

De première van de documentaire ‘Ticket to the tropics’ over de druk op ouders anno nu vormt de aftrap van de Week van de Ouders. Daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals de uitreiking van het Familiedier – een prijs voor bedrijven die gezinnen wél in het vizier hebben – en diverse activiteiten voor professionals in de jeugdgezondheidszorg.

Downloads

Download persbericht als pdf >

Download de inforgraphic met de onderzoeksgegevens van de BV Familie>


Bekijk ook

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.