In memoriam: Frans Pijpers
Jeugdgezondheidszorg is een van haar boegbeelden kwijt. Op 8 december 2024 is Frans Pijpers, onze geliefde oud-collega, op 72-jarige leeftijd overleden.
Nieuws 13 maart 2018
De JGZ houdt de kwaliteit van haar vakmanschap hoog met wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Het NCJ beheert alle JGZ-richtlijnen en is de verbindende factor bij de ontwikkeling en implementatie. TNO werkt momenteel aan de twee nieuwe richtlijnen ‘Ondergewicht’ en ‘Extremiteiten’ in opdracht van ZonMw. We zoeken naar JGZ-organisaties, JGZ-teams of individuele JGZ-professionals die deel willen nemen aan de praktijktest(en) van één of beide richtlijnen.
De richtlijn ‘Ondergewicht’ beschrijft de voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing bij ondergewicht. De richtlijn ‘Extremiteiten’ beschrijft de voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing bij diverse aandoeningen aan de extremiteiten, zoals platvoeten, X-benen en tenenloop.
Het is belangrijk dat de nieuwe richtlijnen ook écht toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk van de JGZ en dat input uit de praktijk verwerkt wordt in de uiteindelijke richtlijnen. De deelname van JGZ-professionals in een praktijktest is hiervoor onmisbaar.
Voor wie deel wil nemen aan de praktijktesten van deze richtlijnen om zo feedback te leveren, worden er twee scholingen over de richtlijnen gegeven op 23 april 2018. Beiden vinden plaats bij het NCJ in Utrecht.
Het is mogelijk om aan één of aan beide scholingen deel te nemen. Na de scholing(en) gaan de deelnemers gedurende een periode van 3 tot 4 maanden binnen hun eigen organisatie aan de slag met de nieuwe richtlijn(en).
Voor deelname aan de scholingen is een financiële vergoeding beschikbaar en accreditatie voor de scholingen is aangevraagd.
Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met TNO via renate.vanzoonen@tno.nl.
Jeugdgezondheidszorg is een van haar boegbeelden kwijt. Op 8 december 2024 is Frans Pijpers, onze geliefde oud-collega, op 72-jarige leeftijd overleden.
Medio 2025 zijn de eerste herziene JGZ-richtlijnen beschikbaar, die ook in de praktijk gebracht moeten worden. Het NCJ ondersteunt JGZ-professionals hierbij. Tijdens het recente 'Implementatie Atelier' werd met implementatiefunctionarissen én JGZ-managers besproken hoe deze activiteiten behapbaar blijven.
Met goede gespreksvoering kunnen JGZ-professionals bijdragen aan de gezonde ontwikkeling en het welzijn van jeugdigen en gezinnen. De praktijkmodule Gespreksvoering is onlangs beschikbaar gekomen via de JGZ-richtlijnenwebsite. Hiermee kunnen JGZ-professionals een veilige sfeer creëren waarin ruimte is voor het bespreekbaar maken van zorgen en vragen.