Nieuws 19 mei 2020

Peiling: Hoe beleven ouders het opvoeden tijdens de coronacrisis?

Er zijn signalen dat de druk op gezinnen in deze corona crisistijd door de geldende, beperkende maatregelen groot is. Inzicht in hoe groot deze druk is en welke invloed dit heeft op ouders ontbreekt echter. De Balansmeter ontwikkeld door JGZ-organisaties in samenwerking met de Universiteit Utrecht, kan een bijdrage leveren om hierin inzicht te krijgen. De Balansmeter is een korte vragenlijst met acht vragen die laat zien hoe ouders hun eigen draaglast (wat opvoeden van je vraagt) en draagkracht (wat je aankunt) beoordelen. We willen zoveel mogelijk ouders oproepen om hun ervaring te delen door de Balansmeter in te vullen.

 

We roepen de JGZ ook op de Balansmeter te delen en zoveel mogelijk ouders op te roepen deze in te vullen. De vragenlijst is volledig anoniem. De Balansmeter kan t/m dinsdag 9 juni worden ingevuld.

Naar de Balansmeter >

Ouders over de Balansmeter:

  • ‘’Goeie vragen want mijn vrouw vindt het allemaal best makkelijk en ik vind het af en toe best zwaar”
  • “Nou we zijn het niet altijd eens hoor. Das wel een uitdaging”
  • “Het is niet een heel groot discussiepunt ofzo, het is een zoektocht zeg maar’’
  • ‘’Het is soms wel heel erg balanceren”
  • “Tja wat maakt het makkelijker? Daar hebben we nog een hele avond over doorgeboomd op de bank”

Resultaten en vervolg

De Balansmeter kan t/m dinsdag 9 juni worden ingevuld. De resultaten die worden verzameld met deze peiling via de Balansmeter worden medio juni gedeeld via de website van het NCJ.. Hiermee willen we vanuit de JGZ inzicht geven in de staat van de huidige draagkracht en draaglast vanuit het perspectief van ouders. Hierdoor ontstaat inzicht in hoe groot de druk is op ouders in deze corona crisistijd. Inzichten zijn nodig om tot een goede beleidsadvisering te komen en om nog beter te kunnen aansluiten bij de leefwereld van ouders.

Aangezien de peiling een momentopname betreft, wordt de peiling meerdere keren herhaald, zodat we kunnen monitoren en er mogelijk trends kunnen worden gezien.

Hoe kan de Balansmeter worden ingezet?

De Balansmeter wordt op korte termijn ingezet om te peilen hoe het ervoor staat met de draagkracht en draaglast van ouders bij het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. Op langere termijn kan de Balansmeter een effectief instrument zijn als ondersteuning in gesprekken met ouders.

Achtergrondinformatie

De Balansmeter is ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in samenwerking met JGZ-organisaties en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven. Het delen van deze Balansmeter is een initiatief van de JGZ-organisaties om beter aan te kunnen sluiten bij ouders. De opgehaalde anonieme resultaten van de Balansmeter worden eind juni gedeeld via de website van het NCJ.

Ouderschap en JGZ Preventieagenda

Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Ouderschap is één van de vier pijlers uit de landelijke, sectorbrede JGZ Preventieagenda. Bekijk het themadossier ouderschap

Week van de Ouder 2020

Van 1 t/m 7 juni 2020 vindt voor de derde keer de Week van de Ouder plaats (#aansluitenbijouders #ouderschap). Een initiatief om aandacht te vragen voor aansluiting bij de leefwereld van ouders en hun ouderschap. Dit jaar staat het veerkracht systeem van ouders, de buffers van ouderschap, centraal. Lees meer over de Week van de Ouder

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.