
Integratie van PATS in MAZL
In dit kennisdocument wordt beschreven hoe de methodieken PATS en MAZL op elkaar aansluiten en welke lessen van PATS worden meegenomen in de doorontwikkeling van MAZL.
Nieuws 27 juli 2023
De door CJG Rijnmond ontwikkelde interventie PATS (Preventieve Aanpak Terugdringen Schoolziekteverzuim) gaat verder onder de vlag van MAZL (Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen). Door samen verder te gaan, staan we nog sterker in het terugdringen van schoolziekteverzuim en het voorkomen van schooluitval. De kennis die CJG Rijnmond heeft opgedaan met Pats geeft de doorontwikkeling van MAZL een nieuwe impuls.
De afgelopen jaren zijn de interventies naar elkaar toegegroeid en nu is het een logisch moment om samen verder te gaan. Ter ere van deze integratie is een kennisdocument ontwikkeld. Hierin lees je meer over hoe de interventies op elkaar aansluiten en waarom we samen verder gaan onder de vlag van MAZL. Ook staat hierin beschreven welke lessen van CJG Rijnmond zijn geleerd en hoe die worden meegenomen in de doorontwikkeling van MAZL.
In dit kennisdocument wordt beschreven hoe de methodieken PATS en MAZL op elkaar aansluiten en welke lessen van PATS worden meegenomen in de doorontwikkeling van MAZL.
Met de integratie van Pats in MAZL zetten we een belangrijke stap in de doorontwikkeling van MAZL waarbij een JGZ-team MAZL zal gaan uitvoeren. Hiermee krijgt de leerling met ziekteverzuim de beste zorg op het juiste moment van de beste passende professional. MAZL sluit daarbij nog beter aan bij het landelijke werkveld. Zo blijven we ons inzetten om vanuit zorg en aandacht preventief samen te werken in de aanpak van schoolziekteverzuim om zo schooluitval te voorkomen en schoolsucces te bevorderen.
Ben je benieuwd of MAZL ook binnen jouw JGZ-organisatie of school kan worden uitgevoerd? Neem dan voor meer informatie contact op met Nathalie Drost of Mark Weghorst via mazl@ncj.nl.
"*" geeft vereiste velden aan
Hananja Boonen, Vionne van der Borden (artsen M+G) en Ellen-Joan Wessels (adviseur bij het NCJ) vertellen vanuit hun ervaring waarom het zo belangrijk is om de focus ook te leggen op de leer- en leefomgeving van kinderen.
In opdracht van VWS is het NCJ met een aantal van de aanbevelingen rond het prenataal huisbezoek door de JGZ aan de slag gegaan. In deze NCJ nieuwsbrief special vind je enkele resultaten hiervan.
In deze best practice lees je de ervaringen van Myrthe Luiten (verloskundige bij Praktijk De Nieuwe Gracht in Delft), Joke de Wit (jeugdverpleegkundige bij JGZ-ZHW) en aanstaande ouder Androniki.