Nieuws 28 oktober 2021

Onderzoek ‘Samenwerken vanuit de jeugdgezondheidszorg om bewegen te stimuleren bij kinderen’ afgerond

Hoe werkt de JGZ samen met lokale preventiepartners als het gaat om beweegstimulering van kinderen? Dat was de vraag waar Frida Klein Hazebroek vanuit haar studie, als stagiaire bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen, mee aan de slag is gegaan. Nieuwsgierig naar mooie voorbeelden uit de praktijk, gelardeerd met kennis vanuit de literatuur heeft zij in haar onderzoek de succesfactoren en belemmeringen en in kaart gebracht.

Beweegstimulering, ook voor de allerkleinsten, wordt steeds meer erkend als één van de vier basis leefstijlelementen (naast voeding, slaap en een gezonde stresshantering) die ons in balans en gezond kunnen houden. In de Jeugdgezondheid is veel oog voor hoe kinderen zich ontwikkelen als het gaat om bewegen en wordt er o.a. gewerkt vanuit onderbouwde richtlijnen zoals de richtlijn Motorische Ontwikkeling en de richtlijn Houding en Bewegen.

Beweegstimulerende omgeving

Beweegstimulering is niet alleen aan de orde via de consulten met jeugdigen en ouders , maar gebeurt ook steeds meer door de eigen omgeving beweeg-uitnodigend in te richten.  Er was echter nog weinig bekend over de manieren waarop de JGZ al met lokale partners samenwerkt voor beweegstimulering.

BEKIJK DE INSPIRATIEGIDS ‘BEWEEGSTIMULERENDE INRICHTING JGZ > 

Samenwerking met preventiepartners

Uit het onderzoek blijkt dat JGZ en preventiepartners veelal enthousiast zijn over samenwerken en dit ook aanmoedigen. Daarentegen wordt een samenwerking regelmatig als eerste opzij geschoven als de werkdruk hoog wordt. Ook blijkt een belemmerende factor te zijn wanneer men de opdracht krijgt te gaan samenwerken en de samenwerking niet zichtbaar wordt gemaakt naar buiten.

De JGZ zoekt met name een signalerende en observerende rol in de samenwerking waarbij zij inhoudelijk minder is betrokken. Een juiste houding, financiering en kennis over samenwerkingspartners zijn genoemd als succesfactoren van een samenwerking voor beweegstimulering waarbij de JGZ betrokken is.

BEKIJK HET ONDERZOEK>

JGZ Live! over beweegstimulering

Wil je meer weten over dit onderzoek, de presentatie volgen en meepraten over samenwerking rondom beweegstimulering, meld je dan aan voor JGZ Live! op 15 december van 15.00 – 16.30 uur.

MELD JE AAN>

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.