Nieuws 25 februari 2021

Onderzoek naar effecten preventieve oudercursus OuderTeam

Van partnerschap naar ouderschap is een overgang die veel van ouders vraagt. Vlak na de geboorte neemt de tevredenheid en kwaliteit in de partnerrelatie af. En juist deze partnerrelatie is niet alleen belangrijk voor het welzijn van ouders, maar ook voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.

Preventieve cursus OuderTeam

Het lectoraat Ouderschap & Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden is bezig met een onderzoek naar de effecten van de preventieve cursus OuderTeam. Het doel van OuderTeam is het stimuleren van een gezonde ontwikkeling van het kind, door de (samenwerkings-)relatie tussen ouders te verbeteren en ouders voor te bereiden op veelvoorkomende veranderingen in de transitie naar het ouderschap. Met het onderzoek wil Hogeschool Leiden erachter komen of de cursus haar doel behaalt. De interventie is door het RIVM recent erkend als goed beschreven.

Om het effect van OuderTeam te onderzoeken worden ouders die OuderTeam wel volgen (de ‘experimentele’ groep) vergeleken met ouders die OuderTeam niet volgen (de ‘controle’ groep). Alle ouders vullen op drie momenten een vragenlijst in: tijdens de zwangerschap, wanneer het kind 6 maanden oud is en wanneer het kind 12 maanden oud is. Verschillende onderwerpen komen in de vragenlijst aan bod, zoals de tevredenheid met de relatie tussen partners, het gezinsfunctioneren en het welzijn van ouder en kind. Alle gegevens worden anoniem verwerkt.

Samenwerkingspartner gezocht

Hogeschool Leiden is momenteel op zoek naar een samenwerkingspartner om aanstaande ouders te werven voor de controlegroep. Staat jouw organisatie in contact met aanstaande ouders, bijvoorbeeld tijdens de maternale kinkhoestvaccinatie en het perinatale huisbezoek? Tijdens deze contactmomenten kunnen aanstaande ouders op het onderzoek gewezen worden, bijvoorbeeld door het uitdelen van een flyer. Na afloop van het onderzoek worden de resultaten met je organisatie gedeeld en kan een aantal medewerkers tegen gereduceerd tarief de opleiding tot OuderTeam-trainer volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jolien Grolleman om de mogelijkheden te bespreken.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.