Na drie scholensluitingen trekt UNICEF Nederland samen met 59 andere organisaties een grens: het is niet acceptabel om scholen dicht te houden. Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien.
‘Als we inmiddels één harde les hebben geleerd, is het wel dat het sluiten van scholen het welzijn van kinderen en jongeren schaadt’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Deze pandemie moet in de eerste plaats door volwassenen worden opgelost. Maak het sluiten van scholen dus geen dag langer onderdeel van de lockdownmaatregelen, gebruik kinderen niet als breekijzer en hou scholen open.‘
Onderzoek na onderzoek toont aan hoe schadelijk scholensluiting en andere beperkende maatregelen zijn voor kinderen en jongeren. Dat die impact opnieuw nauwelijks terugkomt in de belangenafweging toont aan dat de jeugd in dit beleid geen prioriteit krijgt. Ook laat het een schokkend gebrek aan inzicht zien in de leefwereld en omstandigheden van kinderen en jongeren.
UNICEF roept daarom samen met nog 59 organisaties – zoals de Nederlandse GGZ, Veilig Thuis, Jeugdzorg Nederland en AJN Jeugdartsen op om nu echt de belangen van kinderen voorop te zetten en scholen te openen direct na de kerstvakantie. Zoek naar alternatieven om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Maak creatief gebruik van ruimte, tijd en menskracht. En kijk ook naar andere manieren waarop de zorgen van onderwijspersoneel verminderd kunnen worden.
UNICEF spreekt zich al vanaf het begin van de pandemie kritisch uit over de belangenafweging die wordt gemaakt en de positie van kinderen en jongeren daarin. Het is niet duidelijk in hoeverre scholen bijdragen aan de toename van ernstige ziekte en druk op de zorg. Minderjarigen worden verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, maar de belangen van kinderen zelf worden vergeten. Zet de belangen van kinderen voorop en open de scholen op 10 januari.