Nieuws 24 oktober 2023

Nieuwe release BDS JGZ 4.1.0

Eind oktober wordt er een nieuwe BDS-versie gepubliceerd door Nictiz: BDS JGZ 4.1.0. Het betreft voornamelijk BDS-elementen voor het jeugddossier. Er zijn vier BDS-elementen die voor het volwassenendossier bestemd zijn. 

ddjgz

Eind februari 2023 is er een wijzigingspakket voor de BDS JGZ naar Nictiz gegaan. Zij zijn de technisch en functioneel beheerder van de Informatiestandaard JGZ waar de BDS JGZ een onderdeel van is. Zij zorgen voor de technische vertaling van de wijzigingen. In deze BDS-versie zitten de volgende wijzigingen:

  • tekstuele wijzigingen van bestaande BDS-elementen;
  • nieuwe BDS-elementen waar geen ander BDS-element voor verwijderd hoeft te worden.

Het merendeel van de wijzigingen betreft BDS-elementen van het jeugddossier. Er zijn vier elementen die gaan over het Rijksvaccinatieprogramma. Deze zijn alle vier bestemd voor het volwassenendossier omdat ze nodig zijn om de uitvoering van de maternale vaccinatie goed te kunnen registreren. Twee van deze BDS-elementen worden ook opgenomen in het jeugddossier.

Zodra Nictiz de BDS JGZ gepubliceerd heeft, verschijnen alle documenten met betrekking tot deze release inclusief de link naar de viewer op onze website.  Het streven is dat dit 1 november gereed is.

BDS-viewer

In de BDS-viewer worden alle BDS-elementen van het jeugddossier getoond. Op termijn komt er ook een BDS-viewer voor de BDS-elementen van het volwassenendossier. Daarom zullen in de viewer niet alle BDS-elementen van BDS JGZ 4.1.0 te zien zijn.

Dossieroverdrachtsbericht

De wijzigingen worden opgenomen in het dossieroverdrachtsbericht (DOB). Dit betekent dat de nieuwe BDS-elementen gestructureerd worden overgedragen, mits de rubriek al is opgenomen in de DOB. Deze BDS-elementen worden door middel van een PDF overgedragen.  Het document waarin staat welke elementen gestructureerd worden overgedragen is na de publicatie beschikbaar op onze website.

Softwareleveranciers

Door de publicatie van Nictiz kunnen de softwareleveranciers deze wijzigingen in hun applicatie aanpassen zodat het geïmplementeerd kan worden bij de JGZ-organisaties. De JGZ-organisatie bespreekt zelf met de softwareleverancier wanneer dit gebeurt.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.