Nieuws 28 februari 2017

Nieuwe JGZ-richtlijn: Gezonde slaap en slaapproblemen

De Jeugdgezondheidszorg kan vanaf nu aan de slag met de nieuw ontwikkelde JGZ-richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’. De richtlijn biedt JGZ-professionals handvatten om gezond slaapgedrag bij kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Daarnaast geeft de richtlijn sturing aan JGZ-professionals bij het voorkomen en verminderen van slaapproblematiek bij kinderen.

Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.

Brede expertise

Bij het ontwikkelen van deze richtlijn is de expertise van diverse sectoren meegenomen. Dit resulteerde in een stevige bijdrage van uitvoerende JGZ-professionals, wetenschappers en inhoudelijke experts uit de kindergeneeskunde, slaapgeneeskunde, orthopedagogiek, kinder- en jeugdpsychiatrie, ontwikkelingspathologie en expertise slaapproblemen verstandelijk gehandicapten. Daarnaast is de richtlijn geoptimaliseerd met behulp van feedback van JGZ-professionals tijdens de praktijktest en input uit de landelijke commentaarronde, bijvoorbeeld met een toevoeging van de bijlage ‘Sensitief opvoeden en een kind dat niet slaapt’.

De richtlijn is te vinden op de JGZ richtlijnenwebsite van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Binnenkort verschijnen ook diverse producten die de implementatie en borging van de richtlijn kunnen bevorderen.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.