Visusinstructeurs omarmen 20-20-2 leefstijlregel
Tijdens een bijeenkomst bij het NCJ wisselden de visusinstructeurs uit hoe ze met behulp van de 20-20-2 leefstijlregel het groeiende probleem van bijziendheid bij kinderen kunnen aanpakken.
Nieuws 28 februari 2017
De Jeugdgezondheidszorg kan vanaf nu aan de slag met de nieuw ontwikkelde JGZ-richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’. De richtlijn biedt JGZ-professionals handvatten om gezond slaapgedrag bij kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen. Daarnaast geeft de richtlijn sturing aan JGZ-professionals bij het voorkomen en verminderen van slaapproblematiek bij kinderen.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Bij het ontwikkelen van deze richtlijn is de expertise van diverse sectoren meegenomen. Dit resulteerde in een stevige bijdrage van uitvoerende JGZ-professionals, wetenschappers en inhoudelijke experts uit de kindergeneeskunde, slaapgeneeskunde, orthopedagogiek, kinder- en jeugdpsychiatrie, ontwikkelingspathologie en expertise slaapproblemen verstandelijk gehandicapten. Daarnaast is de richtlijn geoptimaliseerd met behulp van feedback van JGZ-professionals tijdens de praktijktest en input uit de landelijke commentaarronde, bijvoorbeeld met een toevoeging van de bijlage ‘Sensitief opvoeden en een kind dat niet slaapt’.
De richtlijn is te vinden op de JGZ richtlijnenwebsite van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Binnenkort verschijnen ook diverse producten die de implementatie en borging van de richtlijn kunnen bevorderen.
Tijdens een bijeenkomst bij het NCJ wisselden de visusinstructeurs uit hoe ze met behulp van de 20-20-2 leefstijlregel het groeiende probleem van bijziendheid bij kinderen kunnen aanpakken.
Per 1 mei 2024 is het bestuursmodel gewijzigd naar een raad-van-toezicht-model met vijf leden. NCJ-directeur Igor Ivakic is vanaf dit moment directeur-bestuurder van het NCJ.
Omvangrijk ziekteverzuim hangt nauw samen met zowel verminderde gezondheid als slechtere leerprestaties. Het onderzoek (regio Amersfoort) evalueerde de implementatie van de interventie MAZL in het primair onderwijs.