Nieuws 15 maart 2021

Nieuw schoolconcept pakt intergenerationele overdracht aan

Hij stond voor de klas, werkte als schooldirecteur en bovenschools directeur van 18 basisscholen maar zet zich nu in als kwartiermaker bij de Provincie Limburg voor ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Voor Andrew Simons komen onderwijs, innovatie en gezondheid zo perfect samen. ‘Als schooldirecteur werd ik het hele jaar door benaderd met interventieprogramma’s, je zag door de bomen het bos niet meer.’ Het programma ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ gooit al die interventies in de blender en serveert één aanpak die intergenerationele overdracht van gezondheidsproblemen bij de wortel aanpakt. Vanuit integrale samenwerking en met aandacht voor de leer- en leefomgeving van het kind als geheel.

Het programma ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ sluit naadloos aan bij de NCJ ambitie en de landelijke JGZ Preventieagenda waar vanuit de pijler gezondheid wordt gewerkt aan het verkleinen en mogelijk voorkomen van gezondheidsverschillen en het vergroten van gezondheidsvaardigheden. Daarbij zijn een gezonde leefstijl, gezonde voeding, bewegen, een goede slaapkwaliteit en gezonde stresshantering belangrijke elementen. Vanuit de pijler gezondheid hebben we extra aandacht voor het aansluiten bij de leer- en leefomgeving van kinderen. Het programma ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ was dus een programma dat direct aansprak omdat het een feest van herkenning was. En misschien is het ook een antwoord op hoe gezondheidsvaardigheden in de omgeving van het kind gebracht kunnen worden.

NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels interviewt Andrew Simons daarom over dit succesvolle concept in Limburg en de rol van de Jeugdgezondheidszorg hierin. Vanuit deze slimme samenwerking wordt later dit jaar ook een webinar georganiseerd voor schooldirecteuren en JGZ’ers over ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ om er samen voor te zorgen dat gezondheid een vast onderdeel wordt van de leer- en leefomgeving van kinderen.

LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW (PDF) >  

BEKIJK DE HIGHLIGHTS UIT HET INTERVIEW (PDF) >

Onderzoek liet zien hoe negatieve intergenerationele overdracht of ongezond gedrag er eigenlijk voor zorgt dat deze omgeving met het jaar ongezonder wordt. Je kunt alleen iets aan die intergenerationele overdracht doet als je ergens een trend breekt en eigenlijk een generatie een ander gedrag leert dan de vorige generatie, waardoor die overdracht daarna de andere kant opgaat.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.