MAZL is een interventie om schoolverzuim aan te pakken en wordt beheerd door het NCJ. Voor deze interventie is een nieuw handboek ontwikkeld: een interactief, digitaal document voor iedereen die geïnteresseerd is in MAZL en aan de slag gaat met de implementatie van MAZL in de praktijk.
In het nieuwe handboek is de naam M@ZL (Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling) aangepast naar MAZL (Meer Aandacht voor Ziekgemelde Leerlingen). Deze term dekt nog beter de lading van MAZL: oprechte aandacht vanuit professionals voor iedere leerling die afwezig is door ziekte. Bijpassend is ook een nieuw logo ontwikkeld.
MAZL op het primair onderwijs (PO)
Het handboek is bedoeld voor alle partijen die samenwerken binnen MAZL: de school, jeugdgezondheidszorg, leerplicht en gemeente. Het handboek is de opvolger van de eerder geschreven handboeken over MAZL op het voortgezet onderwijs (VO) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). In dit nieuwe handboek komt daarnaast ook MAZL op het PO aan bod, dat recent is ontwikkeld en onderzocht door Esther Pijl (jeugdarts, arts M&G GGD West-Brabant).
Welke informatie vind je in het handboek?
Hoofdstuk 1 beschrijft kort de achtergronden van ziekteverzuim. Vervolgens zoomt hoofdstuk 2 in op wat MAZL precies inhoudt, de werkzame elementen ervan en de stappen die binnen de aanpak doorlopen worden. Een belangrijk element van MAZL is samenwerking. Hoofdstuk 3 staat daarom stil bij de verschillende partners die betrokken zijn en wat hun rol is. Veel aandacht is er voor de implementatie van de aanpak binnen zowel het onderwijs als de JGZ. Tot slot bestaat hoofdstuk 4 uit een interactieve infographic die de verschillende fases tijdens de implementatie en uitvoering beschrijft.
Waar vind je het handboek?
Het handboek is openbaar toegankelijk en terug te vinden op onze website. Er zijn ook aanvullende producten bij het handboek ontwikkeld, zoals een infosheet over de financiering en formats van handige formulieren. Deze zijn alleen beschikbaar voor organisaties die een MAZL-licentie bij het NCJ hebben afgesloten.
Wil je meer weten over de mogelijkheden om MAZL te implementeren binnen jouw regio? Neem dan contact op via mazl@ncj.nl. Wij denken graag met je mee.
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.