NCJInspiratieMinisterie van VWS start brede publiekscampagne over depressie
Nieuws18 augustus 2016
Ministerie van VWS start brede publiekscampagne over depressie
Het ministerie van VWS start eind september een brede publiekscampagne met als doel het verlagen van de drempel om over depressie te praten. Naast het algemeen publiek richt het eerste campagnejaar (2016) zich specifiek op jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar), een belangrijke doelgroep voor de jeugdgezondheidszorg. Dit kan leiden tot extra vragen van jongeren en jonge vrouwen, maar biedt ook kansen om de aandacht vanuit de JGZ voor depressie te vergroten.
Campagne
Eind september start een massamediale bewustwordingscampagne gericht op het algemeen publiek (omstanders) bedoeld om kennis te vergroten en het taboe rondom depressie te doorbreken. Met social media en televisie wordt het publiek er op gewezen dat een depressie een ernstige ziekte is die niet vanzelf overgaat en dat er een website is waar je terecht kunt voor meer informatie en voor hulp en advies. De campagne wordt ingeleid door minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Als onderdeel van de campagne wordt een website ingericht waar relevante informatie te vinden is over depressie en doorlink mogelijkheden naar andere sites. De website biedt ook een digitale toolkit met daarin onder andere banners en andere relevante campagnematerialen.
Inzet in de praktijk
JGZ-organisaties worden van harte uitgenodigd om deze materialen te benutten en in te zetten in de eigen praktijk. Bij de ontwikkeling van de publiekscampagne wordt uitgebreid gebruik gemaakt van de expertise van inhoudelijk deskundigen. Daarnaast denkt een brede groep van betrokken organisaties, waaronder het NCJ mee met de vormgeving van de campagne.
Begin september volgt meer informatie over de verdere invulling van deze campagne.
‘Voordeur zegt niets zegt over de ellende die zich daarachter afspeelt’
''Ik sta in een luxe wijk, voor een goed onderhouden twee-onder-een-kap woning. Maar een voordeur zegt niets over de ellende die zich daarachter afspeelt'', vertelt VoorZorg Verpleegkundige Saskia Slikkerveer – Vogel in vakblad VROEG over een moeder die in haar jonge leven veel teleurgesteld, gebruikt, misbruikt, afgedankt en weggestuurd is.
Nieuws5 november 2024
Bekijk de nieuwe JGZ-richtlijnenwebsite!
De nieuwe JGZ-richtlijnenwebsite is vanaf nu beschikbaar. Benieuwd wat er is veranderd? Neem snel een kijkje!
Nieuws29 oktober 2024
Nieuw: e-learning ‘Verbinding verbroken!’ in de JGZ Academie
Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkeling van het jonge kind als ouders veel met hun smartphone bezig zijn? Wat betekent dit voor de taal, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het gedrag van baby en peuter? Wat zeggen de laatste onderzoeken hierover en hoe bespreek je dit als zorgprofessional? Volg de nieuwe e-learning.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.