Nieuws 29 september 2022

Met een lege maag in de klas

Armoede is een groeiend en zorgwekkend probleem in Nederland. Ongeveer 1 op de 11 kinderen groeit op in armoede. En dat wordt soms pijnlijk zichtbaar doordat kinderen bijvoorbeeld met een lege maag naar school komen. Yvonne Vanneste, onderzoeker en NCJ-adviseur, legt in een item van de NOS uit wat armoede(stress) met kinderen doet.

Gevolgen armoede(stress)

“Aan kinderen kun je het zien doordat ze zich niet goed kunnen concentreren op school, en minder goede cijfers halen. En bij navraag blijkt dat ze niet gegeten hebben, niet ontbeten hebben en hun lunchtrommeltje niet mee hebben.” legt Yvonne uit.

Om dit te voorkomen verzorgt de Sint Maarten School in Utrecht dagelijks een gratis lunch voor alle kinderen.

Bekijk hier de video van de NOS

Ook op Radio 1 (vanaf minuut 04.10) vertelt Yvonne over de positieve effecten van gratis lunch op scholen: “We zien dat kinderen zich vaak beter kunnen concentreren en zich ook prettiger voelen in de klas”. Over opgroeien in armoede vertelt ze: “Opgroeien in armoede zorgt ook vaak voor een sociaal isolement: het zijn kinderen die nooit kunnen vertellen dat ze iets leuks hebben gedaan het weekend.”

Beluister hier het volledige fragment van NPO radio 1

Zet in op preventie

De Tweede Kamer wil 100 miljoen vrijmaken voor gratis lunch op scholen in kwetsbare wijken. Dat juicht het NCJ uiteraard toe, want dit verzacht de situatie. Maar met deze regeling lossen we het armoedevraagstuk niet op. Gratis lunch moet op elke school beschikbaar worden, want de huidige crisis raakt ons allemaal. Alle kinderen verdienen gelijke kansen en gelijkwaardigheid. Dat lukt alleen als er structurele en systematische veranderingen komen om armoede te voorkomen en te verminderen. Door in te zetten op preventie kunnen we armoede op een duurzame manier tegengaan. Het NCJ doet dit als een van de initiatiefnemers van de Alliantie Kinderarmoede. Wij staan naast de JGZ klaar voor vragen vanuit gemeenten en we inspireren gemeentebestuurders om te investeren in preventie en samenwerking. Op deze manier slaan we een brug tussen relevante partijen, landelijk en lokaal, om het welzijn van kinderen en gezinnen samen te vergroten. Met als doel hun bestaanszekerheid te garanderen.

Aan de slag met een duurzame aanpak

Om dit concreet handen en voeten te geven zijn er verschillende handreikingen en interventies die helpen om aan de slag te gaan, zoals de handreiking ‘omgaan met armoede in de jeugdgezondheid’. Wil jij ook meewerken aan een duurzame aanpak van armoede of meer weten over de Alliantie Kinderarmoede? Neem dan contact met ons op!

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.