
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 21 november 2018
In december wordt weer een bijeenkomst georganiseerd in het kader van de lezingencyclus ‘Opvoeden en opgroeien tussen wetenschap en praktijk’. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 17 december a.s. met het thema: ‘Vroegsignalering lvb: in het belang van het kind of belemmering voor normalisering’.
In hoeverre is vroegtijdige screening op een licht verstandelijk beperking (lvb) in het belang van het kind? Tijdens deze bijeenkomst van de lezingencyclus ‘Opvoeden en opgroeien tussen wetenschap en praktijk’ wordt ingegaan op de vraag wat de zin en onzin is van het labelen van kinderen met diagnostische etiketten.
De lezing vindt plaats in het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht en duurt van 16:00 uur tot 17:30 uur, aansluitend is er een borrel. Meer informatie en aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website van het NJi.
MEER INFORMATIE EN AANMELDEN >
Integrale Vroeghulp is het perfecte voorbeeld van de vroegtijdige, integrale jeugdhulp voor jonge complexe ‘puzzelkinderen’, maar zit na de decentralisatie in de verdrukking. De tijdens de bijeenkomst aanwezige spreker Ruud Grondel, schreef eerder een artikel en blog over Integrale Vroeghulp.
Lees het artikel van Ruud Grondel ‘Integrale Vroeghulp is en blijft nodig voor ‘puzzelkind’
Lees het blog van Ruud Grondel ‘’Een integrale brede blik is goud waard’
De lezingencyclus is een initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut, de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de NVO.
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.