
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK)
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is.
Nieuws 26 augustus 2022
Het landelijk professioneel kader (LPK) is geüpdatet! De landelijke werkgroep presenteert dit graag aan het veld via een digitale kick-off, bij te wonen op twee momenten: op dinsdag 6 of woensdag 14 september. De werkgroep nodigt alle JGZ-collega’s uit hierbij aanwezig te zijn.
Het vernieuwde LPK biedt meer duiding bij het bieden van passende zorg op maat met veel aandacht voor de implementatie. Ook is rekening gehouden met nieuwe ontwikkelingen zoals de komst van het prenatale huisbezoek en de maternale kinkhoest vaccinatie. De update is tot stand gekomen na diverse werkgroepbijeenkomsten en op basis van tussentijdse veld consultaties.
Het Landelijk Professioneel Kader (LPK) beschrijft hoe de JGZ het basispakket JGZ aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is.
Zorg dat je erbij bent en meld je aan voor één van de twee sessies op:
Voorafgaand aan de kick-off ontvang je per mail een zoom-link om deel te kunnen nemen.
Veld consultaties
In 2021 organiseerde de werkgroep update LPK op 13 juli en 19 augustus twee tussentijdse veld consultaties voor alle professionals werkzaam in de JGZ en op 28 januari van dit jaar een veld consultatie voor alle JGZ-managers. De input is verwerkt en de laatste hand is gelegd aan de geüpdatete versie van het LPK.
Werkgroep LPK
De werkgroep update LPK, bestaande uit brancheverenigingen, beroepsverenigingen, professionals en managers zijn onder begeleiding van het NCJ met het LPK aan de slag gegaan. Al vroeg in het proces is ervoor gekozen om onderscheid te maken in de bedoeling van het LPK voor professionals, managers en voor gemeenten. Tevens is besloten om gaandeweg het proces inzicht te geven in de stand van zaken en input op te halen via veld consultaties.
De werkgroepleden zijn: Karin Boode, Albertine Klein Velderman (GGD GHOR) NL, Emily Miesen en Ingrid staal (V&VN), Mathilde Buijs (NVDA), Tinneke Beirens (AJN), Ingrid Hoogma, Anne-Marie Keuning, Marijke Kolsteren, Inge Tissen, Esther van ’t Hoff (professionals) Mariska Hörmann en Femke Breman (Management), Frank van Leerdam (IGJ), Minke Vellinga en Ellen-Joan Wessels (NCJ)
Contact en meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met NCJ-adviseur Ellen-Joan Wessels of Minke Vellinga.
"*" geeft vereiste velden aan
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft een belangrijke rol bij de ziekteverzuimbegeleiding van jeugdigen. Er is een document opgesteld om de rol van de JGZ bij de inschatting van belastbaarheid van ziekgemelde jeugdigen helder te maken.
De lente is weer begonnen! Het NCJ werkt daarom samen met het Huidfonds aan bewustwording rondom zonschade. Uit onderzoek blijkt dat 76% van de kinderen vorig jaar eens verbrand is en dit vergroot de kans op huidkanker later. Het goede nieuws: ouders kunnen hun kinderen, met de juiste kennis, goed beschermen.
Sinds 1 juli 2022 zijn alle gemeenten verplicht om een prenataal huisbezoek door de JGZ aan de zwangere en/of hun gezin in een kwetsbare situatie te bieden. Het NCJ monitorde voor de tweede keer onder JGZ-organisaties hoe het ervoor staat met de implementatie van het Prenataal Huisbezoek JGZ.