Nieuws 30 oktober 2019

Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

Het NCJ is sinds eind 2018 een van de partners binnen een coalitie van vijf organisaties die verantwoordelijk zijn voor de landelijke uitrol van het ‘Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’. Het model beschrijft een integrale aanpak voor passende ondersteuning en zorg voor kinderen. De coalitie bestaat uit Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), VU en het RIVM.

Overgewicht en obesitas zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen in Nederland, ook bij kinderen. Dat heeft vaak grote gevolgen voor hun fysieke gezondheid en hun psychosociaal functioneren. Deze kinderen en het gezin zijn gebaat bij ondersteuning op alle levensgebieden waarop zij knelpunten ervaren. Dat gaat veel verder dan adviezen over voeding en bewegen. Het gaat ook over stress, armoede en schuldenproblematiek.

Landelijk model ketenaanpak

Het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas is tussen 2016 en 2018 ontwikkeld door de VU Care for Obesity, samen met acht proeftuingemeenten. Het model laat zien hoe professionals kunnen samenwerken binnen een ketenaanpak, welke visie daarbij hoort en wat die visie van hen vraagt. We vertellen welke processtappen nodig zijn om de aanpak goed uit te voeren en hoe je die stappen kunt organiseren en financieren. In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord gesloten waarin is afgesproken dat deze aanpak landelijk wordt geïmplementeerd en gestart wordt in 35 gemeenten. De gemeenten worden ondersteund door JOGG.

Belangrijk is dat kind en gezin zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen houden en samenwerken met hun sociaal netwerk, ondersteund door respectvolle professionals die oog hebben voor hun welzijn.

Bekijk de werkwijze van het landelijk model >

De werkwijze van de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas is ook in animatievideo uitgewerkt. Bekijk de animatievideo

Vragen?

Voor vragen over de landelijke ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen kun je contact opnemen met NCJ-adviseurs Wico Mulder via wmulder@ncj.nl of Ondine Engelse via oengelse@ncj.nl

Meer weten?

Ondine Engelse

adviseur

Lees meer over Ondine Engelse

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.