NCJInspiratieLandelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas
Nieuws30 oktober 2019
Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas
Het NCJ is sinds eind 2018 een van de partners binnen een coalitie van vijf organisaties die verantwoordelijk zijn voor de landelijke uitrol van het ‘Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’. Het model beschrijft een integrale aanpak voor passende ondersteuning en zorg voor kinderen. De coalitie bestaat uit Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), VU en het RIVM.
Overgewicht en obesitas zijn de afgelopen decennia sterk toegenomen in Nederland, ook bij kinderen. Dat heeft vaak grote gevolgen voor hun fysieke gezondheid en hun psychosociaal functioneren. Deze kinderen en het gezin zijn gebaat bij ondersteuning op alle levensgebieden waarop zij knelpunten ervaren. Dat gaat veel verder dan adviezen over voeding en bewegen. Het gaat ook over stress, armoede en schuldenproblematiek.
Landelijk model ketenaanpak
Het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas is tussen 2016 en 2018 ontwikkeld door de VU Care for Obesity, samen met acht proeftuingemeenten. Het model laat zien hoe professionals kunnen samenwerken binnen een ketenaanpak, welke visie daarbij hoort en wat die visie van hen vraagt. We vertellen welke processtappen nodig zijn om de aanpak goed uit te voeren en hoe je die stappen kunt organiseren en financieren. In november 2018 is het Nationaal Preventieakkoord gesloten waarin is afgesproken dat deze aanpak landelijk wordt geïmplementeerd en gestart wordt in 35 gemeenten. De gemeenten worden ondersteund door JOGG.
Belangrijk is dat kind en gezin zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen houden en samenwerken met hun sociaal netwerk, ondersteund door respectvolle professionals die oog hebben voor hun welzijn.
Gezocht: kennis en kunde van JGZ (dokters)assistenten
JGZ (dokters)assistenten zijn op dit moment ondervertegenwoordigd bij richtlijnontwikkeling. En dat is een groot gemis! Ben jij werkzaam als JGZ (dokters)assistent? Meld je dan nu aan voor een van onze kennismakingsbijeenkomsten.
Nieuws20 september 2023
Symposium ‘Waardengedreven werken in de JGZ’: het uitgebreide programma
Op woensdagmiddag 29 november organiseert het NCJ voor alle JGZ-ers het symposium: “Professionals maken het verschil; over waardengedreven werken in de jeugdgezondheidszorg”. Vind hier uitgebreide informatie over het workshopprogramma.
Nieuws30 augustus 2023
Verdiepingsworkshops voor GIZ-getrainde professionals
Hoe kun je met gebruik van de GIZ-methodiek in gesprekken met (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren (nog meer) ondersteunen op de thema’s leefstijl, armoede, ouderschap, veerkracht en veiligheid & trauma?